вівторок, 25 березня 2008 14:29

Надія Гой додає у борщ сирі яйця

69-річна Надія Гой із села Потік Рогатинського району Івано-Франківської області готує борщ із сирими курячими яйцями. Називає його справжнім українським.

— Такий борщ ще називають весільним, його готують до весільного столу, — розказує господиня. — Мене колись брали варилихою, то там і навчилася готувати. У селі весілля робили великі, гучні. Страви розраховували на багато людей. Інколи  варила на 150 і на 200 гостей. За ґаздиню беруть жінок, які вміють смачно готувати борщ. Та і так, у будень, коли борщ виходить добрий, кажуть: смачний, як на весіллі.

У Надії Степанівни двоє дітей і четверо онуків. Тому для страви вибирає п"ятилітровий баняк. За чотири дні до приготування треба зробити закваску із буряку.

— Беру два-три великі червоні буряки, нарізую плюстерками і накладаю у трилітрову банку, до половини. Заливаю холодною водою і ставлю на півтижня. Буряк за цей час пускає сік і трохи вкисає. Тоді до борщу не треба додавати оцет, — веде далі Гой.

Найсмачніший борщ — на свинячих ребрах

Закваску відціджує до каструлі, а буряк викидає. Він чорніє і втрачає смак у воді. Але для борщу треба ще два середні буряки. Покришити їх соломкою і просмажити на сковорідці.

— Найсмачніший борщ — на свинячих ребрах, — запевняє господиня. — Кидаю їх у холодну воду в каструлю і обварую. Коли вони вже готові, доливаю закваску. Всипаю картоплю, капусту, ясьок (квасоля. — "ГПУ") і моркву.

Смажені на сковорідці буряки слід добре посолити і поперчити. Додати лавровий лист. Коли вони наполовину готові, всипати до каструлі.

— Найголовніше борщ правильно засмажити, від цього і залежатиме смак. На п"ятилітровий баняк беру до півлітри сметани. На сковорідці розтоплюю ложку свинячого смальцю, ріжу цибулю і виливаю половину банки сметани. Додаю три-чотири ложки томатної пасти, вліті можна свіжих помідорів. Решту сметани розмішую з курячими жовтками — без білків. Можна брати качині яйця, вони більші. На мою каструлю піде зо п"ять штук, — пояснює Надія Степанівна. — Але варто бути обережними. Жовтки у гарячій воді можуть легко зваритися. У борщі плаватимуть кумки, а смак втратиться. Тому яйця треба добряче макогоном розбити в окремій посудині, а потім додавати до сметани. Цю масу виливаю до борщу.

Від яєчної заправки страва стає густішою, має наваристий смак. Найкраще борщ подавати гарячим, із часниковими пампушками або житнім хлібом, натертим сіллю і часником.

Зараз ви читаєте новину «Надія Гой додає у борщ сирі яйця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути