Ексклюзиви
понеділок, 02 червня 2008 15:07

Начинку для помідорів тричі перекручують на м"ясорубку

"Фаршировані морквою помідори я називаю енергетичним сніданком, — ділиться киянка Ольга Петрович, 29 років. — Він заряджає енергією до пізнього обіду. До того ж ця страва — смачна й вітамінна".

Ольга купує стиглі помідори середнього розміру. Вибирає однакові. Ретельно миє їх, витирає і зрізає верх із боку плодоніжки. Чайною ложкою вибирає м"якуш. Його використає для іншої страви — томатного соусу чи борщу.

— Якщо хочеться солоденького, фарширую помідори морквою із цукром і сметаною, гостренького — з майонезом, — продовжує жінка. — А ввечері інколи дозволяю собі помідори з часником.

Для солодкої начинки жінка тре сиру моркву на тертці із дрібними отворами. Вибирає найсоковитішу. Сметану збиває з цукром, доки він не розчиниться, і перемішує з морквою. Помаранчевою сумішшю Ольга начиняє помідори.

До начинки з тертої моркви й майонезу господиня додає подрібнену зелень петрушки та кропу. На вечерю у фарш домішує кілька зубчиків тертого часнику.

— Помідори з часниковою начинкою мають настоятися з півгодини, — пояснює Ольга. — Щоб страва ефектно виглядала, зріз роблю зубчиками.

Жителька столиці Маргарита Солодкая, 43 роки, — вегетаріанка. Вона фарширує помідори рисом з овочами та грибами. Для овочевої начинки тушкує на вершковому маслі терту моркву, подрібнені цибулю та корінь петрушки. Готові овочі перемішує з вареним рисом. Сумішшю начиняє помідори, з яких попередньо вийняла середину.

— Можна і так їсти, але я люблю підпечені й гарячі, — усміхається Маргарита.

Фаршировані овочі Солодкая виставляє рядком на пательні, збризкує оливковою олією і ставить до газової духовки запікатися. За 10—15 хв. страва готова. Також жінка запікає в духовці помідори, фаршировані грибами. Для начинки чистить і ошпарює окропом печериці. Як вода стече, дрібно ріже їх і смажить у суміші олії з вершковим маслом. Наприкінці приготування додає сметану чи вершки. Щойно закипить, знімає з вогню. За 10 хв. начиняє помідори.

— А я фарширую помідори тільки на свята, бо часто купувати ковбасу й шинку сімейний бюджет не дозволяє, — каже киянка Марта Мінько, 59 років.

Мінько смажить цибулю на вершковому маслі. Коли охолоне, із вареними ковбасою та яйцями двічі-тричі пропускає крізь м"ясорубку. Додає сіль, перець, майонез і збиває. Начинка має бути пухкою. Суміш жінка викладає в поліетиленовий пакет, у куті якого робить маленьку дірку. Начинку фігурно вичавлює на половинки томатів, розрізаних не до кінця.

— Так можна начинити й огірки, — додає Мінько. Зверху посипає страву подрібненою зеленню й тертим сиром. — М"яка начинка та хрумкий огірок — об"єдіння! Справжній овочевий бутерброд!

Помідори із шинкою Мінько запікає в духовці 15 хв. Фарширує їх порізаними кубиками шинкою, вареними яйцями, сухариками, подрібненими петрушкою та кропом. У начинку вичавлює часничницею кілька зубчиків часнику. Щоб була соковитою, додає кілька столових ложок м"ясного бульйону.



Що потрібно

Для фарширування беруть по 5 томатів і огірків. Для начинки — 400 г вареної ковбаси, 4 яйця, 3–4 цибулини, 2 ст. ложки вершкового масла, 5 ст. ложок майонезу, 100 г сиру, сіль, перець.

Смажені томати смачні з салом

Киянка 22-річна Тетяна Шевченко стиглі помідори смажить. Готує їх із салом, білим хлібом, яйцями.
— Смажені помідори набувають іншого смаку — стають гостренькими і кисленькими, — ділиться жінка. На стихійному базарі поблизу метро Святошино Тетяна вибирає овочі. Тримає плетений кошик.
Шевченко окремо смажить тоненькі шматочки сала, томатів і вирізані колом шматочки білого хліба чи батона. Смажений хліб натирає часником, кладе золотистий шматок сала і кружальце помідора.
— Такий бутерброд смакує гарячим, — каже Тетяна. — А з яйцями смажені помідори ще смачніші. Через солодкуватий омлет із кисленькими томатами ранком запізнююся на роботу.
Для омлету з обох боків смажить на сильному вогні кружальця томатів. За 3–5 хв. додає порізану зелену цибулю із кропом, заливає збитими із сіллю та меленим чорним перцем яйцями. Пательню щільно накриває кришкою, зменшує вогонь.
— За 5 хвилин дивлюся: як яйця зверху запеклися, страва готова.

Зараз ви читаєте новину «Начинку для помідорів тричі перекручують на м"ясорубку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути