Ексклюзиви
Пʼятниця, 18 квітня 2014 07:25

На єврейську Пасху картопля з м'ясом мліє 12 годин

Автор: ФОТО З САЙТА www.isrageo.com
  На страву беруть яловичину з п’яти різних частин туші
На страву беруть яловичину з п’яти різних частин туші

— На Песах обов'язково готуємо чолнт, — каже 51-річний Давид Мільман, помічник рабина із Центральної київської синагоги. — Це картопля з м'ясом, тушена у духовці. Найближча аналогія — печеня.

Єврейська Пасха цього року починається 14 квітня і триває вісім днів. У перші два не можна готувати. Тому обирають страви, що стають смачніші за день.

— Песах заходить у п'ятницю ввечері. Тому чолнт починають готувати зранку. Їсти його можна три дні. Люблю рецепт із книжки Якова Шехтера "Кабала і біси". Він називає ­чолнт "небесною стравою". Там усе неймовірно смачно описано. На страву беруть яловичину з п'яти різних частин туші.

Склянку замоченої звечора квасолі чи нуту кладе у казан з товстим дном. Зверху — два шматки м'яса з ноги та чотири мозкові кістки. Шість очищених картоплин накриває 0,5 кг м'яса зі щоки й 1 кг нарізаного скибочками хвоста.

— Настає черга ковбаски. У блендер кладу 300 грам яловичого фаршу, 200 — волоських горіхів, два яйця. Насипаю 2 столові ложки панірувальних сухарів. Приправляю дрібкою кориці, меленого імбиру, мускатного горіха, перцем, сіллю і 3 чайними ложками коричневого цукру. Натираю цедру з лимона і розмелюю все разом.

Додає жменю сушеної лохини та знову перемішує. Розстеляє марлю і ліпить товсту ковбаску. Загортає та міцно зав'язує на кінцях.

— З ніжністю укладаю ков­баску в каструлю. Не буде ніжності — не буде чолнту.

Навколо ковбаски розкладає 10 яєць у шкаралупі. Заливає водою, щоб покрило.

— Солимо на око. Трохи перекладеш — буде солоний, не докладеш — прісний. З цим треба народитися.

Доводить до кипіння. Знімає піну і ставить у духовку на 8 год.

— Температура — така, щоб чолнт не підгорав, а повільно набирав смак, запах і колір. А краще загорнути каструлю у товсту ковдру й притиснути кришку гирею. Тепло рівномірно розійдеться по каструлі. Має мліти 12 годин.

Яблука та горіхи розбавляють вином

— "Харосет" — страва з яблук, груш та горіхів. Вона символізує глину, з якої наші предки мусили робити цеглу в єгипетському рабстві, — каже Давид Мільман.

Тре по два яблука та груші. Додає склянку подрібнених горіхів, наливає чверть склянки червоного вина й добре перемішує.

— Має бути дуже густа. Під час святкування її розм'якшують. Вливають трохи червоного вина. Це згадка про першу кару єгипетську, коли вода перетворилася на кров.

Зараз ви читаєте новину «На єврейську Пасху картопля з м'ясом мліє 12 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4032
Голосування Чому президент Зеленський погодився на "формулу Штайнмаєра"?
  • Хоче швидких перемог для себе і не розуміє наслідків для країни
  • Робить це через тиск європейських партнерів
  • Піддався Росії
  • Це зрада і немає, чого обговорювати
  • Ще не все пропало, ситуацію можна виправити
  • Ваш варіант у коментарях
Переглянути
Погода