Ексклюзиви
понеділок, 01 січня 2018 07:55

На Різдво коропа запікають із пивом

Автор: www.aif.ru
  Коропа маринують в холодильнику дві години, запікають у великому деку
Коропа маринують в холодильнику дві години, запікають у великому деку

— На щедрий вечір у Чехії прийнято готувати рибну вечерю, — розповідає колишня львів'янка 35-річна Марія Остапчук. 10 років живе в чеській столиці Празі. — Головними стравами столу є рибний суп, смажений короп, картопляний салат і домашнє печиво. Готую все за рецептами свекрухи-чешки.

Коропів вирощують у проточних ставках із чистим піщаним дном. Деякі заважують до 20 кілограмів. Продають їх у центрі міста зі спеціальних бочок. Найбільш популярні рибини з великою лускою — чехи вірять, що вона приносить багатство та удачу. Найбільшу луску носять у гаманцях весь рік.

Марія Остапчук готує рибу на пиві. Двокілограмового дзеркального коропа чистить, миє. Видаляє нутрощі й зябра, обрізає плавники та хвіст. Голову викидає. Розділяє на шість шматків, солить, перчить. Складає в глибоку посудину і заливає 0,5 л темного пива. Лишає маринуватися в холодильнику на 2 год.

Велику цибулину ріже кільцями, підсмажує до золотистого кольору на сковороді. На замариновану рибу викладає цибулю, збризкує лимонним соком, посипає кмином. Запікає у глибокому деку. Виливає туди пиво.

— Рибу запікаю не довше 20–30 хвилин, залежно від розміру, — каже.

На гарнір робить картопляний салат. У Чехії із ним подають коропа до святкового столу.

— Мені цей салат нагадує наш "Олів'є". Тільки без вареної ковбаси, і картоплі тут більше.

Відварює 1 кг картоплі, дві морквини й одну селеру. Окремо — двоє-четверо яєць. Зварену охолоджену картоплю чистить, дрібнить кубиками разом із морквою, селерою та яйцями. Додає дрібно порізану цибулю, шматочки трьох-чотирьох маринованих огірків. Ріже кубиками дві солодкі перчини та 200 г шинки. Змішує всі інгредієнти, всипає тонко посічену свіжу петрушку. У салат можна додати консервований горошок або кукурудзу.

— Майонез я роблю домашній — збиваю жовтки, олію та гірчицю, — говорить господиня. — Можна замінити сметаною, йогуртом або оливковою олією.

Одне сире яйце збиває з чайною ложкою сухої гірчиці, поступово вливає 150 мл рафінованої соняшникової олії. Додає за смаком сіль, чайну ложку цукру, 2 столові ложки лимонного соку. Збиває в блендері 5 хв., потім ставить на 2 год. у холодильник, аби майонез загус.

Готового коропа охолоджує. Шматки викладає на тарілку, додає картопляний салат.

Зараз ви читаєте новину «На Різдво коропа запікають із пивом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути