— На щедрий вечір у Чехії прийнято готувати рибну вечерю, — розповідає колишня львів'янка 35-річна Марія Остапчук. 10 років живе в чеській столиці Празі. — Головними стравами столу є рибний суп, смажений короп, картопляний салат і домашнє печиво. Готую все за рецептами свекрухи-чешки.
Коропів вирощують у проточних ставках із чистим піщаним дном. Деякі заважують до 20 кілограмів. Продають їх у центрі міста зі спеціальних бочок. Найбільш популярні рибини з великою лускою — чехи вірять, що вона приносить багатство та удачу. Найбільшу луску носять у гаманцях весь рік.
Марія Остапчук готує рибу на пиві. Двокілограмового дзеркального коропа чистить, миє. Видаляє нутрощі й зябра, обрізає плавники та хвіст. Голову викидає. Розділяє на шість шматків, солить, перчить. Складає в глибоку посудину і заливає 0,5 л темного пива. Лишає маринуватися в холодильнику на 2 год.
Велику цибулину ріже кільцями, підсмажує до золотистого кольору на сковороді. На замариновану рибу викладає цибулю, збризкує лимонним соком, посипає кмином. Запікає у глибокому деку. Виливає туди пиво.
— Рибу запікаю не довше 20–30 хвилин, залежно від розміру, — каже.
На гарнір робить картопляний салат. У Чехії із ним подають коропа до святкового столу.
— Мені цей салат нагадує наш "Олів'є". Тільки без вареної ковбаси, і картоплі тут більше.
Відварює 1 кг картоплі, дві морквини й одну селеру. Окремо — двоє-четверо яєць. Зварену охолоджену картоплю чистить, дрібнить кубиками разом із морквою, селерою та яйцями. Додає дрібно порізану цибулю, шматочки трьох-чотирьох маринованих огірків. Ріже кубиками дві солодкі перчини та 200 г шинки. Змішує всі інгредієнти, всипає тонко посічену свіжу петрушку. У салат можна додати консервований горошок або кукурудзу.
— Майонез я роблю домашній — збиваю жовтки, олію та гірчицю, — говорить господиня. — Можна замінити сметаною, йогуртом або оливковою олією.
Одне сире яйце збиває з чайною ложкою сухої гірчиці, поступово вливає 150 мл рафінованої соняшникової олії. Додає за смаком сіль, чайну ложку цукру, 2 столові ложки лимонного соку. Збиває в блендері 5 хв., потім ставить на 2 год. у холодильник, аби майонез загус.
Готового коропа охолоджує. Шматки викладає на тарілку, додає картопляний салат.
Коментарі