Ексклюзиви
середа, 18 квітня 2007 16:03

Морську рибу перед запіканням маринують 20 хвилин

Автор: фото: Reuters
  В ізраїльському місті Неве-Ілан біля Єрусалима приготували найбільшу, на думку тамтешніх кухарів, фаршировану рибу. Для начинки використали 25 кілограмів риби та 5 кілограмів муки. Цю страву традиційно подають на єврейський новий рік
В ізраїльському місті Неве-Ілан біля Єрусалима приготували найбільшу, на думку тамтешніх кухарів, фаршировану рибу. Для начинки використали 25 кілограмів риби та 5 кілограмів муки. Цю страву традиційно подають на єврейський новий рік

Морська риба — минтай, хек, гренадер — у столичному магазині "Сільпо" на Лук"янівці коштує 13–18 грн/кг. Як її приготувати, ми запитали у шеф-кухарів столичних рибних ресторанів.

— Морську рибу перед приготуванням треба замаринувати, — каже шеф-кухар рибного ресторану на Дніпрі "Замок Видубичі" Людмила Сергієва, 37 років. — Риба стане соковитою й ароматною. На маринад змішую сіль, білий перець — він не гострий і підходить для риби, приправу "Вегета", олію та сік лимона. Можна влити столову ложку білого сухого вина. За 20 хвилин рибу можна готувати.

Мариновану рибу найкраще запікати у фользі або по-французьки. Шеф-кухар нарізає філе великими шматками. Викладає їх на фольгу. Зверху шарами: кілька кілець цибулі і шматочки броколі або цвітної капусти. Додає шматочок масла і щільно загортає фольгу. Через 25 хв. страва готова. Для риби по-французьки смажить на олії цибулю кубиками і викладає її на філе. Притрушує натертим твердим сиром і поливає майонезом. Буде ще смачніше, якщо цибулю замінити грибами. Страву готують у духовці 20 хв.

Людмила Сергієва каже, що з рибного асорті виходить смачне заливне. Вона варить рибний бульйон із цілою цибулиною, лавровим листочком і сіллю. Як тільки риба закипіла, виймає шматочки, щоб не розварилися. У бульйон додає рибну приправу, розчиняє желатин і доводить до кипіння. Але не кип"ятить — щоб не пропав запах. На дно тарілки викладає рибу, зелень та варену моркву. Страва виглядатиме багатше, якщо викласти на дно відварені креветки чи мідії. Рибу заливає бульйоном й охолоджує.

Рибний бульйон не кип"ятить, щоб не пропав запах

— Хек, минтай зазвичай не фарширують, бо начиняти прийнято щуку, судака. Та я іноді фарширую: знімаю шкірку і виймаю серединку. Пропускаю її через м"ясорубку разом із цибулею. Фарш заправляю спеціями, сіллю, перцем та яйцем. Розмішую і начиняю шкірку.

Страва має мліти на маленькому вогні півтори години. Людмила Петрівна постійно підливає на деко воду.

Кухар рибного ресторану "Ікра" 30-річний Олександр Жильцов із гренадера готує страву, яка за смаком нагадує консерви. Рибу розморожує, ріже на шматочки по 5 см, солить, перчить. На дно каструлі викладає шарами цибулю, моркву та буряк (кружальцями), а потім — рибу. Такими шарами заповнює каструлю. Вливає трохи соняшникової олії та води, щоб риба добре пропарилася. "Консерву" ставить у духовку на 2 год.

— За дві години на маленькому вогні кістки зм"якнуть, — розповідає Жильцов. — Рибу можна приготувати в соусі. Спочатку просмажити в яйці та муці. А тоді залити соусом: тушкують моркву та цибулю з томатною пастою.

Рибу в соусі тушкують 15–20 хв. Подають і гарячою, і холодною.

У київському ресторані середземноморської кухні "Каса-Бела" готують багато страв із риби та морепродуктів. Кухар Роман, який відмовився назвати своє прізвище, каже, що морську рибу смачно готувати в клярі. На склянку муки бере 5 яєць, 6 ст. ложок молока (або води) та сіль. Муку замішує із жовтками, вливає молоко і збиті в піну білки. Рибу нарізає великими брусочками, вмочає у рідке тісто й обсмажує на сковороді. Щоб риба вийшла з хрумкою шкоринкою, на дно треба вилити багато олії.

Свіжу скумбрію на добу залишають під пресом

60-річна киянка Любов Свіжевська зі столичного пр-ту Відрадного перед святами їздить в "Дари моря" — магазин біля трамвайної зупинки на вул. Павлівській, неподалік від станції метро Лук"янівська. Там жінка купує кілограм мороженої скумбрії.
— Так рибу маринувала моя покійна сестра, — розповідає Любов Григорівна. — Чищу від шкірки, виймаю кишки й хребет. У тарілку сиплю дві столові ложки солі та ложку цукру. Обкачую філешку з обох боків. Кладу її в глибоку посудину, додаю горошини чорного перцю і лавровий лист. Сестра клала ще гвоздику. Рибу ставлю під прес. Через добу — скумбрія готова. Виходить жирна, не дуже солона і дуже запашна.

Зараз ви читаєте новину «Морську рибу перед запіканням маринують 20 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути