пʼятниця, 30 листопада 2007 16:32

Михайло Романов "спотикач" настоює на каві

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Столичний шинкар Михайло Романов показує, як працює дубовий італійський прес для ягід. Поряд — бутлі з ”хріновухою”
Столичний шинкар Михайло Романов показує, як працює дубовий італійський прес для ягід. Поряд — бутлі з ”хріновухою”

43-річний киянин Михайло Романов 20 років збирає рецепти настоянок та наливок. Готує їх удома. На початку листопада чоловік став шинкарем нового столичного ресторану "Шинок" на бульв. Лесі Українки. Там Романов готує алкогольні коктейлі. За тиждень відвідувачі випивають до 100 л.

— Я наче бармен, змішую різні напої. Тільки бармен робить коктейль за дві хвилини, а шинкар — не менш як за дві години, — Романов дістає з холодильника в робочій кімнаті пляшку прозорої червоної "журавлинівки", наливає по чарці. — Вона майже сорокаградусна, але п"ється як компот. Та як забагато випити, можуть не слухатися ноги. Про це ми попереджаємо відвідувачів.

Господар просить не лякатися: кімната заставлена 40-літровими коричневими каструлями і пляшками з-під горілки. На столі біля входу стоїть 10-літровий скляний бутель, доверху набитий хріном і залитий горілкою — шинкар півдня корінці чистив.

— Якось 40-літрову баддю з хріном розбив, підлогу ним у ресторані помив — усі на вухах стояли, та й сам плакав — від хріну та жалю, — сміється Михайло Валентинович, поправляючи довгі козацькі вуса. Чоловік знає 15 рецептів "хріновухи", для закладу відібрав найкращий.

Окрім гірких "хріновухи" та "перцівки" в "Шинку" Романов пропонує смачні "журавлинівку", "лимонівку", "шафранку", солодкі — "вишнівку", "слив"янку",  "апельсинівку". І корисну "Чоловічу силу". Усі коктейлі — на горілці "Немирів особлива". У неї додає цукор, сік та трави. Нічого не варить — тільки настоює.

Рецепт "Чоловічої сили" Михайло Валентинович перейняв від жінки, що живе в селі Черкаської області. Настоянка на лугових травах має трохи жовтуватий колір і пахне чебрецем.

Солодкі напої не закушують

— Та бабуся нею чоловікам допомагає, — ділиться шинкар. — Дає по столовій ложці тричі на день перед їдою. Але й трохи більше не зашкодить.

Романов витягає з-під столу чималий бутель із каламутною рідиною.

— Це — "вирвиглаз", у ньому весь секрет і "перцівки", і "хріновухи", — гладить рукою бутель. — Це коктейль-у-коктейлі з майже 10 компонентів. Він наділяє напій почуттями, наповнює смаком.

Що саме входить до настоянки, Романов не каже. Не хоче, щоб його рецептами скористалися конкуренти.

Чоловік бере чисту чарку й наливає жовту "апельсинівку".

— Не плутайте з "померанцевою" — там інший рецепт. А ця — прєлєсть, — піднімає чарку вгору й дивиться через неї на світло. Свої напої Романов іноді фільтрує по п"ять разів.

"Апельсинівка" солодкава, має легкий присмак апельсина. Для виразнішого кольору шинкар додає до неї кілька крапель кави.

— А хочете ще "клюковки"? — раптом запитує і набирає "журавлинівки" з великої каструлі півметровою пластмасовою піпеткою. — Солодкі напої не закушують. А "шафранка" — навпаки, наче херес, шикарно під м"ясо та рибу йде.

Михайло розповідає, як працював актором у столичних театрах, написав і видав "Довідник з етикету для бізнесменів, туристів і тих, хто виїжджає за кордон". Потім керував транспортною компанією, яка пропонувала послуги віп-таксі. Нещодавно зіграв Пацюка в новій телеверсії "Вечорів на хуторі біля Диканьки".

— Ну, мабуть, уже треба рояль із кущів витягати, — замислюється Романов, про що розказати ще. Ставить на стіл червону бочку на трьох ніжках. — Через цей дубовий італійський прес пропускаю ягоди, — крутить металеву ручку з різьбою. Прес скрипить.

З ягідного жому, що залишається після пресування, Михайло Валентинович робить кваси й морси. 16-річній доньці Ользі та 15-річному синові Миколі найбільше подобаються вишневий, кавовий і квас із журавлини. Дружині Аллі до вподоби "вишнівка".

Шинкар знову дістає з полиці пляшку — тепер із майже чорною настоянкою.

— "Спотикач", — пояснює Романов і дає скуштувати. — Досить рідкісний рецепт. Він настояний на каві. Є в мене й "морелівка". Несолодкий напівдикий абрикос виріс у тестя на дачі.

Романов чотири роки поспіль робив удома англійський ель. Для цього з Англії привіз 30-літрове пластикове відро, в якому напій бродить. За смаком він нагадує нефільтроване пиво.

— Коли відростив живіт — кинув його готувати, — сміється чоловік.

Рецепт курятини у згущенці виміняв на шинель із чоботами

Михайло Романов збирає ексклюзивні рецепти і раз на 2–3 тижні готує вдома.
— Куштували сушені помідори? Я сушив їх із сіллю і перцем, — хвалиться чоловік. — Шматочок з"їв — наче півпомідора проковтнув. Тільки колір вони мають трохи бляклий.
Михайло розказує, як солить шампіньйони. Помиті гриби на 3–4 дні заливає солоним розчином. Перед уживанням печериці промиває холодною водою.
Рецепт курки у згущеному молоці привіз із Лондона. Спробував страву в китайському ресторані й не втримався розпитати в кухаря про секрет її приготування. Китаєць не зізнавався.
— Довелося віддати йому радянську армійську шинель і чоботи, — зітхає Романов. — Думав на щось путяще зміняти — от і вийшло! А набір листівок із краєвидами Києва обміняв тоді на білий шкіряний піджак.
1,5–2 кг курки відварює до напівготовності. Потім руками общипує на ній м"ясо зі шкіркою. Виделкою підчіплює шматочки, обмокує у згущеному молоці та панірує в борошні, червоному молотому перці й солі. Смажить на пательні в олії до золотистого кольору. Кульки нагадують цукерки "Рафаелло". Але на смак — гострі й солодкі водночас.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Романов "спотикач" настоює на каві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути