субота, 05 січня 2019 17:29

Марія Бурмака додає у кутю дрібку ванілі

Автор: WWW.BLITZ.IF.UA
  Марія Бурмака робить кутю за традиційним рецептом
Марія Бурмака робить кутю за традиційним рецептом

— Пшеницю для куті вибираю сама, — каже співачка ­Марія Бурмака. — Купуючи, завжди питаю, звідки зерно. Уявляю це село чи місцину, де пшениця росла. Купую не пропарену, навіть якщо довго варити. Слідкую, щоб не ввібрала всю воду і залишилася трохи тверда.

Тричі промиває дві склянки пшениці під проточною водою. Замочує на 2–3 год. Варить на повільному вогні до повної готовності. Не менше 5 годин. Помішує, щоб не підгоріло. За потреби доливає воду.

— Коли пшениця вариться, перетираю в ступці склянку маку, щоб пустив молочко. Подрібнюю волоські горіхи, приблизно дві жмені, і приміряюсь, скільки класти меду. Тоді все додаю до звареної пшениці і перемішую. Всипаю дрібку ванілі для запаху. Головне — не шкодувати інгредієнтів.

До столу готує 12 пісних страв.

— Можуть бути вареники з картоплею чи капустою, пиріжки, гриби, оселедець, риба. Мама робила салат з буряка. Варений натертий буряк з кришеним солоним огірком, заправлений смаженою цибулею. Із Карпат привезла рецепт фасул. Це зварена квасоля, заправлена підсмаженими на олії цибулею та морквою. Прикрашається солоним огірком. Сіль, перець за смаком. Страви старовинні. Прості і смачні, — каже Марія Бурмака.

Цілу добу настоює кутю Наталія Сумська

— За частими гастролями не завжди вдається побути на Різдво вдома, — каже Наталія Сумська, народна артистка України. — Останніми роками святкуємо два Різдва. Не можна ігнорувати Європейське, бо воно давніше за наше. Зазвичай не встигаю приготувати 12 страв. Обов'язково готую кутю. Рецепт досить простий.

Дві склянки пшениці заливає на ніч холодною водою в пропорції один до двох. Варить на повільному вогні. Зварену кашу заливає домашнім узваром з яблук, груш та чорносливу. Кутя має нагадувати густий суп.

— До каші додаю жменю товчених горіхів і родзинки. Вимішую з двома ложками меду і склянкою перетертого маку. Настоюю кутю добу, щоб добре змішалися аромати. До святкового столу готую пиріг з гарбуза або зі шпинатом. Головне, під час приготування у господині мають бути вільні думки і святковий настрій, — каже Наталія Сумська.

Зараз ви читаєте новину «Марія Бурмака додає у кутю дрібку ванілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути