Ексклюзиви
середа, 11 липня 2007 20:08

Лисички смажать із цибулею й заливають сметаною

На київських базарах продають лисички на вагу або півлітровими банками. За кілограм просять 20–25 грн. Можна виторгувати дешевше. Півлітрову баночку віддають за 5–6 грн. У столицю їх везуть із Чернігівщини, Житомирщини та Київщини.

— Беріть, із картоплею смашно поїсте! — гукає бабуся в картатій хустині, з-під якої вибилося сиве волосся. Вона продає лисички під мостом біля метро Святошин. За півлітрову банку прив"ялих грибів просить 5 грн.

Де збирала гриби, бабуся казати не хоче, а як "смашно поїсти", розповідає охоче.

— Підсмажую гриби з цибулькою. У гусятницю нарізаю картоплі, а поверх — лисички, — ділиться торговка. — Картоплю ріжу як на суп. Води ллю небагато, лише б покрилась нею бульба. Тушкую десь із півгодини на середньому вогні, доки все звариться. Смачно їсти з огірком чи помідором.

34-річна Оксана Мовчан купила біля Житнього ринку в Києві баночку лисичок. Каже, ввечері зварить із них суп для чоловіка.

— Він дуже любить гречаний суп із лисичками, — розповідає жінка. — Спочатку варю гриби, потім кидаю картоплю з крупою, засмажку. Пробувала готувати суп із макаронами, рисом. Але з гречкою найсмачніше.

Галина Науменко, 50 років, із Новограда-Волинського на Житомирщині смажить лисички зі сметаною.

— Спочатку гриби відварюю 15–20 хвилин, промиваю і відкидаю на друшляк, — каже Науменко. — Як вода стече, смажу в глибокій сковорідці на олії з цибулею. І лише в самому кінці заливаю сметаною, щоб вона покривала лисички.

Лисички господиня закатує й на зиму у стерилізовані банки. Гриби смажить із цибулею на великій кількості олії. Нею потім по вінця заливає лисички у банці.

— Взимку розігріваю їх на сковорідці, виходять як свіжі, — зауважує жінка.

Зараз ви читаєте новину «Лисички смажать із цибулею й заливають сметаною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути