76-річна Олена Глагола взимку готує суп із квашеної капусти. Родина живе у селі Рокосово Хустського району Закарпатської області.
— Моя мама готувала два види овочевих супів, — розповідає господиня. — "Заправлену картоплю" чи "заправлені терті кабачки". Картоплю або натерті кабачки варила до готовності. Потім заправляла підбитою сметаною із мукою. Супу давала закипіти вдруге. Я теж їх так готую.
А ще улюблена страва — пасуля (як у цих краях кажуть на квасолю) з капустою.
— На трилітрову каструлю беру півлітра пасулі, — говорить Олена Іванівна. — Заливаю водою і варю до готовності. Пробую виделкою, чи м"яка.
Жінка радить замочити бобові на ніч або хоч на дві години. Так квасоля швидше звариться. Вимочити треба і квашену капусту, інакше страва буде надто кислою.
Дві жмені сушених грибів залишаю у воді
— У готову пасулю кидаю капусту, даю прокипіти хвилин тридцять, поки вона не стане м"якою.
За цей час Олена Іванівна готує засмажку: дрібно порізану цибулю, мелений червоний перець і дві ложки борошна обсмажує на дрібно порізаному салі. Під кінець вливає у каструлю з супом і дає закипіти. Каже, що з борошном страва ситніша і має жовтуватий колір. А любителі кисленького можуть додати наприкінці варіння ложку оцту.
— На друге ми часто варимо каші. А на неділю прийнято готувати щось смачненьке — роблю грибні тюфтельки, — ділиться рецептом господиня. — Спочатку промиваю дві жмені сушених грибів та залишаю у воді, поки розм"якнуть. Мелю їх на м"ясорубці в однорідну масу і змішую з вареним рисом.
До суміші пані Олена додає моркву та цибулю — їх можна підсмажити, посолити й поперчити.
— З готової маси роблю продовгуваті тюфтельки, обвалюю їх у муці і смажу на сковорідці. Як шкірочка підрум"янюється — готові.
Радить подавати їх на стіл ще теплими, щойно зі сковорідки. До них подають смажене м"ясо, а з овочів — мариновані огірки та помідори. Ще тюфтельки поливають сметанною підливкою.
Такі страви — тільки без сала і сметани — готують у піст.
У борщ додають томатні консерви
На Львівщині у піст готують пиріжки. У миску висипають 1 стакан борошна, дрібку солі, додають ложку олії та трохи кип"яченої води. Замішують тісто, розкачують і великою чашкою роблять кружечки для пиріжків. Їх начиняють тушкованою капустою чи картоплею. Випікають на сковорідці з олією.
У Донецьку головною пісною стравою є риба і каші. Рибини відварюють разом з морквою. Її подають як гарнір.
Чернігівці готують пісний борщ. Традиційно варять картоплю і капусту, роблять засмажку з буряку, моркви та цибулі. Як страва готова, додають консерви — рибу в томаті.
Коментарі