понеділок, 18 червня 2007 16:08

Квас із фруктів бродить два дні

"Учора купила в магазині квасу, випила ввечері, а ранком встати не змогла, — каже білявка років 40. На столичній вулиці Сирецькій жінка чекає маршрутку. Вона робить тривалу паузу. — Нирки схопило, ледь оце на роботу зібралася. Видно, якогось барвника підмішали".

Квас у спеку освіжає дуже добре. 0,5 л розливного від "Росинки" в Києві коштує 1,5 грн. Однак напій можна готувати не лише з хліба. Рецепти лимонного, бананового та фруктового квасу я прочитала в Інтернеті. Купила в супермаркеті 2 лимони, 2 кг бананів, 1 л соку, 3 кг цукру і 3 пакетики дріжджів. Витратила на все майже 30 грн.

За рецептом треба взяти по 10 л кип"яченої води на кожен квас. Такої великою каструлі на кухні не знайшлося. Та й 30 л видалося забагато. Рецепти урізала вдвічі.

Фруктовий квас готувати найлегше. У 5 л ще гарячої кип"яченої води додаю 0,5 кг цукру та 0,5 л полунично-яблучного соку. Вода стає рожевою, на кухні пахне полуницею. Лишається кинути дріжджі, однак у гарячу воду не можна. Переливаю рожеву рідину у дві 3-літрові банки. Залишаю холонути. Каструлю з водою знову ставлю на газ — для наступного напою.

Доки гріється вода, мию та ріжу кружечками два середні лимони. Складаю їх у миску, посипаю цукром і розминаю товкачкою разом із цедрою. У гарячу воду всипаю решту цукру. За півгодини додаю лимони.

Рідину проціджую через кілька шарів марлі

Банановий квас готую пізно ввечері. 2 кг бананів дрібно ріжу й змішую з теплою водою. Про цукор у рецепті нічого не було написано. Однак я все-таки додаю грамів 300.

По одному 11-грамовому пакетику сухих швидкодіючих хлібопекарських дріжджів "Саф-момент" додаю у кожен квас, коли рідина ще тепла. Світло-коричневі крупинки плавають зверху. За півхвилини стає видно, що почалося реакція. Посуд із квасом прикриваю кришками й залишаю на ніч бродити.

Зранку лимони і банани витягаю ложкою, щоб не заважали. Шипучу рідину проціджую через кілька шарів марлі й розливаю у пластикові пляшки. Закручую кришками і ставлю в холодильник.

Через два дні, як сказано в рецепті, витягаю пляшку фруктового квасу. Вона туга, наче щойно куплена мінералка. Починаю відкручувати кришку — з дна швидко піднімаються бульбашки. Зненацька як пирсне піна в різні боки! У квартирі запахло бражкою.

Із піною вилилося десь із півпляшки квасу. Через запах було страшнувато його пробувати. Однак на смак полуничний квас був дуже приємний — різкий, прохолодний. Я випила повну чашку. І сп"яніла. Тож ранком такий квас пити не варто.

Банановий і лимонний теж хотіли вирватися з пляшок. Та я була навчена: кришку відкручувала повільно. Лимонний квас вийшов гіркуватим. Мабуть, треба зрізати шкірку з лимона. Банановий був трохи засолодкий — цукор можна не кидати.

Що треба для квасу

Лимонний: 10 л кип"яченої води, 1 кг цукру, 4 лимони, дріжджі.
Фруктовий: 10 л кип"яченої води, 1 л будь-якого фруктового соку, 1 кг цукру, дріжджі.
Банановий: 10 л кип"яченої води, 4 кг перезрілих бананів, дріжджі.

Зараз ви читаєте новину «Квас із фруктів бродить два дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути