Ексклюзиви
понеділок, 14 січня 2019 07:40

Курку запікають зі шматками яблука й апельсина

Автор: WWW.VKUSO.RU
  Птицю готують 80 хвилин до рум'яної скоринки. Щоб не була суха, поливають соком, який виділяється під час приготування
Птицю готують 80 хвилин до рум'яної скоринки. Щоб не була суха, поливають соком, який виділяється під час приготування

— У мене велика родина, тому на свята всі з'їжджаються в гості, — розповідає 50-річна Антоніна Смола з Тернополя. — Люблю дивувати рідних смачними стравами. Цьогоріч запікатиму курку з яблуками й апельсинами.

Обирає курку середньої величини. Промиває під проточною водою та залишає, щоб стекла вода.

— Готую маринад. Змішую 2 чайні ложки гірчиці, дрібку меленого імбиру та чорного перцю. Додаю аджики на кінчику ножа і пів чайної ложки сушеного розмарину. Чавлю три зубчики часнику та вливаю по столовій ложці соєвого соусу й соняшникової олії. Всипаю чайну ложку приправи до м'яса і перемішую.

Маринадом обмащує курку зі всіх боків і всередині. Ставить у холодильник на 4–5 год. або на ніч.

— Яблуко й апельсин нарізую на шматки і виймаю зернята. Подрібнені фрукти вкладаю в середину курки. Нарізаю на пластини 40 грамів масла і закладаю під шкіру. Зав'язую ніжки. Замість апельсина можна додати 150 грамів чорносливу та подрібненого мигдалю. ­Чорнослив варто попередньо замочити у воді, порізати на дрібні шматки та вимішати з яблуком і мигдалем.

Ставить у розігріту до 190°C духовку. Запікає 80 хв. до появи рум'яної скоринки.

— Двічі поливаю курку соком, що виділяється при запіканні — за 40 і 10 хвилин до кінця приготування. Перед подачею охолоджую та розв'язую ніжки. Викладаю на велике блюдо та прикрашаю зеленню чи запеченими овочами, — каже Антоніна Смола.

"У журавлиний соус додаю мед і цибулю"

— Фаршировану курку подаю з журавлиним соусом, — каже Антоніна Смола. Розморожую 400 грамів журавлини і промиваю її під теплою проточною водою. Вибираю пошкоджені ягоди.

На дрібній тертці натирає цедру одного апельсина. Знімає білу шкурку з нього і вичавлює сік.

— У глибокій посудині розігріваю 2 столові ложки оливкової олії та всипаю одну подрібнену червону цибулю. Обсмажую протягом 5 хвилин. Додаю 2 столові ложки меду, вичавлений апельсиновий сік і 2 чайні ложки натертої цедри. Перемішую і зменшую вогонь. Накриваю кришкою та готую 20 хвилин. Переливаю соус в окрему посудину та ставлю в холодне місце на 2 години. Соус має кисло-солодкий смак. Найкраще підходить до м'яса запеченої птиці.

Зараз ви читаєте новину «Курку запікають зі шматками яблука й апельсина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути