— У мене велика родина, тому на свята всі з'їжджаються в гості, — розповідає 50-річна Антоніна Смола з Тернополя. — Люблю дивувати рідних смачними стравами. Цьогоріч запікатиму курку з яблуками й апельсинами.
Обирає курку середньої величини. Промиває під проточною водою та залишає, щоб стекла вода.
— Готую маринад. Змішую 2 чайні ложки гірчиці, дрібку меленого імбиру та чорного перцю. Додаю аджики на кінчику ножа і пів чайної ложки сушеного розмарину. Чавлю три зубчики часнику та вливаю по столовій ложці соєвого соусу й соняшникової олії. Всипаю чайну ложку приправи до м'яса і перемішую.
Маринадом обмащує курку зі всіх боків і всередині. Ставить у холодильник на 4–5 год. або на ніч.
— Яблуко й апельсин нарізую на шматки і виймаю зернята. Подрібнені фрукти вкладаю в середину курки. Нарізаю на пластини 40 грамів масла і закладаю під шкіру. Зав'язую ніжки. Замість апельсина можна додати 150 грамів чорносливу та подрібненого мигдалю. Чорнослив варто попередньо замочити у воді, порізати на дрібні шматки та вимішати з яблуком і мигдалем.
Ставить у розігріту до 190°C духовку. Запікає 80 хв. до появи рум'яної скоринки.
— Двічі поливаю курку соком, що виділяється при запіканні — за 40 і 10 хвилин до кінця приготування. Перед подачею охолоджую та розв'язую ніжки. Викладаю на велике блюдо та прикрашаю зеленню чи запеченими овочами, — каже Антоніна Смола.
"У журавлиний соус додаю мед і цибулю"
— Фаршировану курку подаю з журавлиним соусом, — каже Антоніна Смола. Розморожую 400 грамів журавлини і промиваю її під теплою проточною водою. Вибираю пошкоджені ягоди.
На дрібній тертці натирає цедру одного апельсина. Знімає білу шкурку з нього і вичавлює сік.
— У глибокій посудині розігріваю 2 столові ложки оливкової олії та всипаю одну подрібнену червону цибулю. Обсмажую протягом 5 хвилин. Додаю 2 столові ложки меду, вичавлений апельсиновий сік і 2 чайні ложки натертої цедри. Перемішую і зменшую вогонь. Накриваю кришкою та готую 20 хвилин. Переливаю соус в окрему посудину та ставлю в холодне місце на 2 години. Соус має кисло-солодкий смак. Найкраще підходить до м'яса запеченої птиці.
Коментарі