Ексклюзиви
понеділок, 26 жовтня 2020 07:45

Кроля тушкують у винному соусі

Автор: ФОТО НАДАНЕ ЮЛІЄЮ БРУННЕР
  Перед тушкуванням кролика обсмажують до рум’яної скоринки. Подають з овочами-гриль до будь-якого гарніру
Перед тушкуванням кролика обсмажують до рум’яної скоринки. Подають з овочами-гриль до будь-якого гарніру

— Кролик у поєднанні з лимонною кислинкою, ароматом італійських трав і гостротою гірчиці набуває насиченого смаку. За час приготування м'ясо стає м'яким, соковитим і ніжним, — каже колишня киянка 46-річна Юлія Бруннер, тепер живе в місті Мерсбург, Німеччина.

— Для маринаду змішую половину столової ложки італійських трав, чотири столові ложки олії, три-чотири — гірчиці середньої гостроти, сік одного лимона та суміш перців за смаком. Мариную 1,5 кілограма порційно розділеного м'яса кроля. Затягую харчовою плівкою і на 3 години ставлю у холодильник. Можна залишити на ніч і приготувати вранці.

На сковорідці чи в каструлі з товстим дном обсмажую на олії замариноване м'ясо до рум'яної скоринки. Окремо смажу дві подрібнені цибулини, два порізані зубки часнику та пучок петрушки. Кілька хвилин тримаю на середньому вогні. Не довше, бо часник дасть гіркоту.

Пів хвилини обсмажую дві столові ложки борошна до світло-золотого кольору. Вливаю 20 мілілітрів коньяку. Перемішую, доки повністю не випариться алкоголь. Додаю 200 мілілітрів напівсухого білого вина. Випарюю. Має залишитися лише легкий присмак напоїв, без краплі алкоголю. Заливаю півтора літра курячого чи овочевого бульйону. Можна взяти воду. До соусу кладу обсмажене м'ясо. Солю. Доводжу до кипіння. За 3 хвилини пробую. Додаю трішки ніжної гірчиці й меленого перцю, дві столові ложки цукру. Накриваю кришкою та 2 години тримаю на слабкому вогні.

Виймаю м'ясо. У соус вкидаю 35 грамів замороженого масла та пів столової ложки італійських трав. Ще можна додати дві чайні ложки шафрану, розведених у двох столових ложках бульйону. На 10–15 хвилин ставлю на середній вогонь для википання. Коли соус набуде кремового стану, повертаю у нього м'ясо.

Полядвицю маринують у йогурті

— Полядвиця — страва польської кухні зі свинячої вирізки, подібна до нашої шинки. Виходить ароматна, зовсім не суха, як буває з цим видом м'яса. Після охолодження добре нарізується. Підходить для бутербродів і нарізки на святковий стіл, — каже 40-річна Ірина Паращак із Дрогобича Львівської області.

— Для маринаду змішую по дві столові ложки класичного йогурту та соєвого соусу, по одній чайній ложці солі, перцю чилі, сушеного кропу, вичавлюю два зубки часнику. 1,2 кілограма свинячої вирізки промиваю, висушую паперовим рушником. Добре натираю маринадом. Щільно обгортаю фольгою та кладу на ніч у холодильник. Запікаю майже годину за температури 180 градусів. Коли охолоне, ставлю ще на кілька годин у холодильник.

Зараз ви читаєте новину «Кроля тушкують у винному соусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути