— Готую кроля у вині з виноградом. Спочатку мариную м'ясо, обсмажую кілька хвилин. Потім годину тушкую, — розповідає 47-річна Людмила Слободян із Ніжина Чернігівської області.
Миє кілограмову тушку кроля й ріже на порційні шматки. Для маринаду подрібнює одну цибулину. Миє 300 г білого винограду й розминає його товкачем. Проціджує пюре через сито, щоб відокремити сік. Змішує його зі склянкою білого напівсолодкого вина й поливає цим кроля. Додає цибулю, по 1 ч. л. прованських трав і солі. Перемішує і ставить маринуватися на 3 год. у холодильник.
— Без маринаду не обійтися. Бо м'ясо кроля буде жорсткувате й не таке ароматне.
Чистить три зубчики часнику й цибулину. Подрібнює їх і обсмажує на олії 2–3 хв., щоб дали аромат. Додає нарізані кружальцями дві морквини. Знімає овочі на тарілку. Обсмажує маринованого кролика 10 хв. Коли утвориться легка скоринка, змішує у склянці теплої води 2 ст. л. борошна і поливає м'ясо. Маринад уже не потрібен. Смажить м'ясо ще 5 хв.
Викладає в сотейник або каструлю з товстим дном. Додає жменю винограду, два лаврових листи, 0,5 ч. л. солі та перемішує. Для пряного аромату вкидає 0,5 ч. л. чи кілька свіжих гілочок розмарину. Заливає водою.
— Мірки на воду немає. Її можна доливати під час готування, щоб покривала м'ясо.
Накриває кришкою і тушкує 40–50 хв. на невеликому вогні. Готовність пробує на смак.
— Коли готуюся до тушкування завчасно, купую ще копчений бекон. Трохи його обсмажую, щоб віддав жир з ароматом.
Апельсин додають за три хвилини до кінця приготування
— Якщо додати апельсини, тушкований кролик матиме легкий цитрусовий присмак, — говорить 47-річна Людмила Слободян із Ніжина Чернігівської області.
Ріже тушку кролика й обсмажує на олії. Заливає склянкою гарячої води і ставить тушкуватися, доки вся рідина не випарується. Вкидає подрібнені дві цибулини, два зубчики часнику й морквину. Тушкує кролика з овочами ще 10 хв. Заливає 0,5 л томатного соку, щоб повністю покрив м'ясо. Наприкінці додає порізаний апельсин. За 3 хв. знімає страву з плити.
Коментарі