Середа, 21 березня 2007 14:56

Креймеш готують із семи яєць

Олеся Настинець, 50 років, із Мукачевого Закарпатської області на свята готує торт "креймеш". Від традиційного "наполеона" відрізняється кількістю коржів (їх два) та значно густішим кремом.

— Це наш родинний рецепт, так ще моя бабуся пекла, — розповідає жінка. — Як приїздять онуки, тільки його й просять, особливо через крем. Як загусне, мов пудинг.

Для тіста потрібно змішати розтоплений на водяній бані маргарин (пачка) з борошном, яйцем і столовою ложкою розбавленого у воді оцту.

— Вимішую, щоб не було грудочок, і розкачую на дошці, — каже Олеся Михайлівна. — Тісто має бути тонким. Беру ніж і змащую маргарином. Завертаю конвертиком і ставлю у холодильник на півгодини.

Так само й другий корж. Розкачувати й змащувати маргарином потрібно тричі. Так тісто стане листковим. Щоб краще підходило, коли пектиметься, жінка кілька разів кидає його об дошку.

— Найважче робити "креймеш" улітку, — говорить господиня. — Тоді треба швидко качати, щоб маргарин не потік.

Коржі випікають у духовці. Один одразу ріжуть ножем на квадрати.

— Поки вони холонуть, роблю крем. Нагріваю молоко, додаю цукор, шість розтертих жовтків, борошно і ретельно перемішую. Має вийти заварний крем. У нього додаю збиті на піну білки й гарно вимішую.

Ним господиня змащує нижній корж, а зверху викладає квадратики. Щойно крем вистигне, ще раз ріже торт по верхніх квадратах. Посипає цукровою пудрою.

"Креймеш" має постояти ніч, щоб коржі стали м"якшими. Найкраще смакує з теплим молоком чи міцною кавою.





Що потрібно

На коржі: 300 г борошна, 2 пачки маргарину, 1 яйце, 1 ст. л. розведеного у воді оцту

Для крему: 500 мл молока, 6 яєць, 100 г цукру, 100 г борошна

Зараз ви читаєте новину «Креймеш готують із семи яєць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі