вівторок, 27 травня 2008 16:12

Капуста в сегединському гуляші хрумтить

— Гуляш готую й зі свіжої, і з квашеної капусти, — розповідає 34-річна Тетяна Лендєл із Мукачевого на Закарпатті. — Справжній угорський гуляш — зі свинячими реберцями та сметаною — полюбляє київський кум Іван. Коли їсть, то чути, як за вухами лящить.

Для страви жінка бере трилітрову каструлю. Дві жмені сухих білих грибів господиня заливає окропом. Каже, мають розм"якнути та півгодини настоятися. Цибулину завбільшки з кулак дрібно нарізає й тушкує на маленькому вогні.

— У квашену капусту вдома додаємо багато моркви, тому в сегединський гуляш її не кладу. А так можна пошаткувати одну велику морквину. Цибуля тушкується до золотавого кольору, потім додаємо моркву. Овочі витримуємо на невеличкому вогні хвилин п"ять.

Лендєл зціджує воду з грибів, висипає їх у цибульно-морквяну суміш. Усе посипає меленою паприкою, на кінчику ножа додає гіркого червоного перцю, приправи вегети. Солить за смаком. Овочі тушкуються ще 10 хв.

— Капусту на зиму розкладаю в трилітрові банки, — жінка дістає з комори банку  капусти. — Для сегединського промиваю її у проточній воді, щоб гуляш не був надто кислий.

Капуста у страві має хрумтіти.

— Свинячі реберця купую на базарі, пильную, щоб були соковиті — м"ясо пустить сік під час смаження, — пояснює, як готувати непісний гуляш. — Маленьким топірцем рубаю їх на шматочки по 2–3 сантиметри, змішую з підсмаженою цибулею. Додаю спеції та сіль. Щоб страва була соковитою, накриваю каструлю кришкою.

Капусту варто класти до готових реберець. У гуляш господиня додає 2–3 великі ложки густої сметани, усе добре вимішує.

Страва смакує з домашнім вином. До гуляшу Лендєл тонкими скибками нарізає прісний закарпатський хліб — кнедлі. Його готують над парою.

Зараз ви читаєте новину «Капуста в сегединському гуляші хрумтить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути