На другий день після Великодня у чехів заведено обходити родичок і взагалі знайомих жінок із вербовими гілочками, заплетеними у кіски — помлазками. Чоловіки бажають жінкам бути здоровими й гарними і легенько вдаряють стрічками на кінцях помлазок. За те отримують крашанки.
— За кілька днів чоловік збирає по 20–30 крашанок, — розповідає 44-річний екскурсовод Василь Муравін, який уже 12 років живе у Празі. — Раніше на вулицях влаштовували змагання — хто збере найбільше яєць.
Із варених яєць у чехів заведено готувати пляцки за старовинним рецептом. Десяток яєць пропускають через м"ясорубку разом з розмоченою в молоці булкою. У суміш додають сире яйце, підсмажену цибулю. Пляцки смажать на олії. Подають з відвареною картоплею.
Коментарі