Пʼятниця, 22 квітня 2011 09:00

Із березового соку роблять квас

Із березового соку роблять квас

— Маю кілька беріз, із них збираю сік щовесни, — каже 29-річний Петро Хіміч з Кочержинців Уманського району Черкащини.

— У стовбурі просвердлюю дірку сантиметрів на 10 і вставляю трубку з нержавійки.

Сік збирають, доки не з'явилося клейке листя. Надріз змащують воском чи господарчим милом, щоб у стовбур не потрапили бактерії та грибки. Сік швидко псується, його тримають у холодному льоху.

Хіміч закатує напій у 3-літрові стерилізовані банки. Закручує металевими кришками.

— Перед тим сік кип'ячу, додаю до нього трохи м'яти чи шипшини. Можна цукру. Як закипить, розливаю по банках.

Інший житель села 62-річний Василь Попик із березового соку робить квас.

— Проціджую сік та заливаю в бутлі. Додаю сухофрукти із розрахунку 150 грамів на 5 літрів соку. Можна додавати ще патички малини, кору дуба, мелісу, житні сухарі. Цукру не варто. Закриваю посудину кришками. Бродить напій кілька тижнів у прохолодному місці. Готовий проціджую і зберігаю у холоді.

Зараз ви читаєте новину «Із березового соку роблять квас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода