середа, 30 грудня 2020 05:30

Гуску запікають з айвою

Автор: www.facebook.com/Андрій Величко
  Гуску запікають у рукаві при 160 градусах. Для утворення скоринки за пів години до готовності збільшують температуру до 200
Гуску запікають у рукаві при 160 градусах. Для утворення скоринки за пів години до готовності збільшують температуру до 200

— Запечена гуска з картоплею й айвою — традиційна святкова страва, що об'єднує нашу родину за столом, — розповідає 28-річний Андрій Величко, шеф-кухар з Одеси. — Страва смачна й ароматна. Під час запікання жир із птиці витоплюється і картопля тушкується в ньому.

Купую домашню 3-кілограмову гуску. Обираю жирну, без пошкоджень. У міру обсмалену й без пір'я, бо самостійно його складно видалити. Для маринаду змішую чотири столові ложки олії, дві столові ложки гірчиці, можна в зернах. Дві-три столові ложки меду, одну-дві — оцту, найкраще винного чи рисового, чотири — соєвого соусу та столову ложку солі без гірки. Додаю чайну ложку суміші п'яти спецій — бодяну, кориці, сичуанського перцю, гвоздики й насіння фенхелю. Якщо такої приправи немає, використовую будь-яку, хоч часник із розмарином чи свіжий лавровий лист. Натираю тушку й залишаю маринуватися в холодильнику на одну або дві доби — що більше, то краще. Накриваю пластиком, щоб решта продуктів не ввібрали аромату. Час від часу виймаю птицю й обтираю маринадом, який стікає із м'яса, і знову накриваю.

Нарізую скибками кілограм очищеної картоплі, три-чотири середні айви або чотири-п'ять кислих яблук. Кладу в рукав для запікання, гуску — грудкою вниз. Заливаю маринадом. Пів години печу при 190 градусах. Наступні 2–2,5 години — при 150–160 градусах. За 15 хвилин до готовності збільшую до 200 градусів, щоб отримати апетитну скоринку. Жир, який залишився в рукаві, ставлю в холодильник. Пізніше додаю до тушкованої картоплі чи плову — смак виходить чудовий. Велика родина з'їдає таку гуску за раз.

Апельсиновий соус підкреслює смак птиці

— До запеченої качки чи гуски подаю апельсиновий соус. Він вигідно підкреслює смак м'яса. Рецепт простий, — розповідає 55-річна Катерина Ольховська з Миколаєва.

— На дрібній тертці тру цедру з трьох апельсинів. Із м'якоті вичавлюю сік. Ціджу, щоб у соус не потрапили кісточки. Доводжу до кипіння. Окремо нагріваю по дві столові ложки меду й масла. Помішую, доки не стане однорідне. Вливаю до соку й додаю гілочку свіжого або дрібку сушеного розмарину, чайну ложку цедри та дрібку солі.

Соус на основі гірчиці, сметани та майонезу підходить для риби, свинини та печеної птиці.

Розтираю два відварені жовтки з трьома столовими ложками гірчиці. Додаю по 200 грамів майонезу і сметани та два натерті білки. Присмачую чайною ложкою солі й цукру, перемішую.

Зараз ви читаєте новину «Гуску запікають з айвою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути