— Набридло готувати птицю за одним рецептом. На пробу зробила гуску по-грузинськи. Називається "Хохо", — говорить Галина Шешеня, 43 роки, з Тернополя. — Для кислинки й фруктового аромату додаю зерна граната. Вони ще й присмак жирку прибирають.
Присмалює і розрізає тушку на 10 шматків. Підсмажує їх на сковороді. Наливає півсклянки води і тушкує під накривкою 3–5 хв.
— Олії не додаю. Навіщо продукти псувати. За цей час з гуски натопиться чимало сала.
Знімає накривку, щоб утворилася золотиста скоринка. Тоді наливає склянку води і тушкує 1,5 години. В окремій сковороді на 3 ст. л. жиру, який витопився під час смаження, кладе нарізані півкільцями 6 середніх цибулин. Коли почнуть золотитися, перекидає до м'яса і накриває. Готовність птиці перевіряє виделкою або ножем. Має бути м'яка. Оббирає 2 великі гранати. Зерна вкидає до м'яса. Перемішує, накриває і готує гуску ще 5–7 хв.
— Цей рецепт ідеальний для старішої тушки. Якщо треба запекти цілу гуску, беру молодшу і меншу. Вік птиці визначаю за кольором лапок. У старого гусака вони червоні, у молодого — жовті. Начиняю тушку яблуками. Але обов'язкового тільки кисленькими, щоб давали більше соку.
На дошку кладе гуску грудкою донизу і з силою натискає на птицю рукою, щоб зламати грудну кістку. Проколює м'ясо в кількох місцях виделкою, аби спеції краще ввібралися. Бере 1 ч. л. меленого перцю, 1 ч. л. тертого імбиру, по 1/2 ч. л. каррі та куркуми. Натирає сумішшю тушку і залишає в холодильнику на ніч для маринування.
— Якщо немає часу чекати, до спецій додаю 100 мл води та 20 мл яблучного оцту. Тоді мариную годину. За цей час тушка насичується ароматами, а м'ясо м'якшає.
Ріже 3 зубчики часнику кружальцями, а лимон — півкільцями. Проколює шкіру гуски по всій поверхні і нашпиговує її часником і лимоном. Розрізає 2 яблука навпіл, виймає серцевину і нарізає скибочками завтовшки до 3 см. Кришить 300 г чорносливу. Начиняє гуску не більше, ніж на дві третини. Тоді зшиває нитками та скріплює дерев'яними шпажками.
— Кладу не на деко, а в гусятницю. Так м'ясо не пересихає. Накривку час від часу знімаю, щоб випустити зайвий пар. Вийде така хрустка скоринка та ніжне м'ясо, якого ніколи не добитися в рукаві.
Накриває і ставить випікатися при 190 градусах 2 години. Періодично дістає з духовки і ложкою поливає гуску соком, який витік при запіканні.
Коментарі