Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2018 07:46

Гуску тушкують із зернами граната

Автор: www.russianfood.com
  Гуску по-грузинськи готують півтори години. Гранат додають у кінці приготування. Від надає страві кислинку
Гуску по-грузинськи готують півтори години. Гранат додають у кінці приготування. Від надає страві кислинку

— Набридло готувати птицю за одним рецептом. На пробу зробила гуску по-грузинськи. Називається "Хохо", — говорить Галина Шешеня, 43 роки, з Тернополя. — Для кислинки й фруктового аромату додаю зерна граната. Вони ще й присмак жирку прибирають.

Присмалює і розрізає тушку на 10 шматків. Підсмажує їх на сковороді. Наливає півсклянки води і тушкує під накривкою 3–5 хв.

— Олії не додаю. Навіщо продукти псувати. За цей час з гуски натопиться чимало сала.

Знімає накривку, щоб утворилася золотиста скоринка. Тоді наливає склянку води і тушкує 1,5 години. В окремій сковороді на 3 ст. л. жиру, який витопився під час смаження, кладе нарізані півкільцями 6 середніх цибулин. Коли почнуть золотитися, перекидає до м'яса і накриває. Готовність птиці перевіряє виделкою або ножем. Має бути м'яка. Оббирає 2 великі гранати. Зерна вкидає до м'яса. Перемішує, накриває і готує гуску ще 5–7 хв.

— Цей рецепт ідеальний для старішої тушки. Якщо треба запекти цілу гуску, беру молодшу і меншу. Вік птиці визначаю за кольором лапок. У старого гусака вони червоні, у молодого — жовті. Начиняю тушку яблуками. Але обов'язкового тільки кисленькими, щоб давали більше соку.

На дошку кладе гуску грудкою донизу і з силою натискає на птицю рукою, щоб зламати грудну кістку. Проколює м'ясо в кількох місцях виделкою, аби спеції краще ввібралися. Бере 1 ч. л. меленого перцю, 1 ч. л. тертого імбиру, по 1/2 ч. л. каррі та куркуми. Натирає сумішшю тушку і залишає в холодильнику на ніч для маринування.

— Якщо немає часу чекати, до спецій додаю 100 мл води та 20 мл яблучного оцту. Тоді мариную годину. За цей час тушка насичується ароматами, а м'ясо м'якшає.

Ріже 3 зубчики часнику кружальцями, а лимон — півкільцями. Проколює шкіру гуски по всій поверхні і нашпиговує її часником і лимоном. Розрізає 2 яблука навпіл, виймає серцевину і нарізає скибочками завтовшки до 3 см. Кришить 300 г чорносливу. Начиняє гуску не більше, ніж на дві третини. Тоді зшиває нитками та скріплює дерев'яними шпажками.

— Кладу не на деко, а в гусятницю. Так м'ясо не пересихає. Накривку час від часу знімаю, щоб випустити зайвий пар. Вийде така хрустка скоринка та ніжне м'ясо, якого ніколи не добитися в рукаві.

Накриває і ставить випікатися при 190 градусах 2 години. Періодично дістає з духовки і ложкою поливає гуску соком, який витік при запіканні.

Зараз ви читаєте новину «Гуску тушкують із зернами граната». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути