понеділок, 06 жовтня 2008 15:28

Гарбузові котлети смакують із молоком

На столичних ринках гарбузи продають цілими, половинами чи скибками. Кажуть, найсмачніші мають насичений оранжевий колір. Страви з них яскраві.

— Візьміть на кашу чи оладки, — припрошує 60-річна Ганна Васильєва з Чернігівщини. Вона в сірому картатому пальті й теплій хустці. Продає городину неподалік столичного метро Берестейська. Перед жінкою розкладені запаковані в кульки шматки гарбуза з насінням.

Говорить, найсмачніша каша буде з м"ясистого гарбуза та продовгуватого рису. Варить її на молоці.

— А моя невістка фанатіє від гарбузової каші з пшоном, — усміхається Васильєва, поправляючи хустину. — Готує її як і з рису.

Жінка нарізає гарбуз кубиками, додає півсклянки води й тушкує до розм"якшення. Всипає промите пшоно, заливає молоком, солить, додає цукор і варить до готовності.

— Потім у тарілку з гарячою кашею невістка кладе шматок замороженого масла. Гарбуза має бути більше за крупу. На кіло беремо склянку пшона.

Для гарбузових оладок Ганна Миронівна тре на тертку гарбуз, заливає молоком і тушкує до готовності. У холодну суміш додає яйця, сіль, кілька ложок сметани і просіяне борошно. Ложкою викладає на розжарену пательню з олією і смажить з обох боків.

— Оладки складаю одну на одну. Кожну ще гарячою змащую сметаною чи вершковим маслом.

Киянка Агнеса Станіславівна купує у Васильєвої найменший шматок гарбуза.

— Смажитиму його на вечерю. Тоненько поріжу на продовгуваті шматки. Половину посолю, решту посиплю цукром. Кожен обвалюю у сухарях і смажу на олії. Аби добре пропеклися, на 5–10 хвилин накриваю пательню кришкою.

Оладки гарячими змащую сметаною чи маслом

Смажений гарбуз жінка подає як гарнір до курятини чи десерт зі збитими вершками.

55-річна Ірина Юдицька зі столиці вибирає найтовщу половинку гарбуза. На вихідних  жінка з нього спече пиріг.

— Із гарбуза начинку роблю, — пояснює. Жінка тримає чорний пакет із картоплею. — Тісто для пирога замішую будь-яке — підійде і дріжджове, і пісочне.

Для начинки Юдицька відварює гарбуз до готовності. Воду зливає, решту протирає крізь сито. У пюре додає цукор, ваніль і сік із половини лимона. Щойно начинку перемішала, повільно вливає збиті білки. Додає змішаний з жовтками і цукром домашній сир та неповну столову ложку борошна.

— Можна додати трохи яблук для кислинки або натерти апельсинової чи лимонної цедри.

Киянка Олена Мурзова, 34 роки, 6-річній доньці Ларисі і синові Леоніду, 10 років, готує з гарбуза котлети.

— Гарбуз корисний, але діти його не люблять, — каже Олена, висока смаглява жінка. — Доводиться маскувати під котлети.

Із гарбуза Мурзова робить пюре, додає молоко, цукор і манну крупу. Вимішує, доки у каші зникнуть грудки. Коли манка звариться, охолоджує та перемішує з яйцями. Руками формує невеликі котлети, панірує в борошні й смажить на олії.

— Як є час, готую їх на пару й обливаю сметаною. Смажені гарбузові котлетки мої діти люблять запивати молоком. А парові їдять із варенням чи медом.

Зараз ви читаєте новину «Гарбузові котлети смакують із молоком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути