понеділок, 03 лютого 2020 07:46

Французьку запіканку покривають макаронами

Автор: PRISTALNAYA.LIVEJOURNAL.COM
  Для приготування тимбалю найкраще підходять спагеті. Їх викладають по спіралі, закриваючи дно та борти форми
Для приготування тимбалю найкраще підходять спагеті. Їх викладають по спіралі, закриваючи дно та борти форми

— Маю рецепт рибної запіканки, який жодного разу не підводив. Завжди вдається. Називається тимбаль, — розповідає 56-річна Оксана Шушара з райцентру Борщів Тернопільської області. — Це французька запіканка, яку покривають спагеті. Зазвичай для начинки беруть м'ясний фарш. Я замінила його на рибу.

Розморожую один хек середнього розміру. Чищу від нутрощів і плавників. Розрізую тушку до хвоста. Ножицями вирізаю хребет, щоби не пошкодити задньої стінки риби. Вона має відкритися, як книжка.

Хек мариную. Без цього буде прісним. Для маринаду змішую чайну ложку солі й по половині чайної ложки орегано й чорного меленого перцю. Додаю столову ложку лимонного соку. Цим натираю рибу з усіх боків, ріжу на бруски і мариную 10 хвилин.

Варю до напівготовності 300 грамів довгих макаронів. Можна брати трубчасті або спагеті. Головне, щоб не локшину, бо та надто тонка. Додаю столову ложку вершкового масла й охолоджую.

Для начинки дрібно ріжу цибулину і три помідори. Додаю два зубці часнику і все разом обсмажую. Нарізаю 10 маслин і перемішую. Окремо збиваю двоє яєць, 100 мілілітрів вершків і дрібку солі. Сюди викладаю порізану рибу. Додаю до суміші засмажку та перемішую.

Мащу форму для запікання олією. В неї викладаю по спіралі макарони, закриваючи дно та борти. Сюди крупно натираю 100 грамів твердого сиру. Накриваю начинкою з риби і зверху викладаю макарони таким способом, як на дні. Обгортаю форму фольгою і ставлю пектися у розігріту духовку. Готую 40 хвилин при температурі 180 градусів. За 10 хвилин до готовності знімаю фольгу, щоб верхівка запіканки зарум'янилася.

— У нас у річці риби багато, часто запікаю коропа в тісті, — розповідає Інна Кузьменко, 44 роки, із села Бабин Іллінецького району Він­ницької області. — До такої страви не треба готувати гарнір. У хрустке тісто замотую овочі і коропа. Притрушую горіхами, щоби вийшла шуба.

Натираю на крупній тертці 200 грамів маргарину. Додаю півтори склянки борошна, половину чайної ложки солі та п'ять столових ложок води. Замішане тісто ставлю на 15 хвилин у морозилку. Потім розкачую в прямокутник і складаю вдвічі. Знову кладу в морозилку на чверть години. Так повторюю п'ять разів.

Для начинки змішую п'ять порізаних і підсмажених цибулин та посічену жменю горіхів. Готове тісто розділяю на шість частин. Кожну розкачую пластом. Деко застеляю пергаментом і кладу перший шар тіста. Мащу начинкою і накриваю наступним пластом. Так роблю три шари. Далі викладаю дві почищені рибини, приблизно по кілограму. Мащу олією і огортаю горіховою шубою. Зверху так само викладаю три шари тіста, перемащених начинкою. Запікаю 30 хвилин при температурі 180 градусів. Готовність риби перевіряю зубочисткою. У проколотому тісті має текти прозорий сік.

Зараз ви читаєте новину «Французьку запіканку покривають макаронами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути