понеділок, 21 січня 2019 07:51

Фаршировану щуку запікають на хребті

Автор: Василина КОПИТКО
  Охолоджену щуку викладають на велике блюдо. В розрізи порційних шматків кладуть півдольки лимона. Замість очей вставляють оливки чи маслини
Охолоджену щуку викладають на велике блюдо. В розрізи порційних шматків кладуть півдольки лимона. Замість очей вставляють оливки чи маслини

— Тітка мого чоловіка знає багато перевірених смачних рецептів, — каже 34-річна Мар'яна Добрянська з Немирова Яворівського району на Львівщині. — Нещодавно я дізналася її секрети приготування фаршированої щуки.

Промиває рибину вагою до 1,5 кг.

— Виймаю нутрощі, зябра й очі вирізаю. Якщо їх залишити, то нададуть гіркоти і зіпсують страву. Підрізаю шкіру біля живота, просуваю руку та відділяю від тіла. Плавці, хвіст і голову залишаю. Хребет виймаю та відкладаю, він ще знадобиться. Дістаю кісточки, а філе пропускаю через м'ясорубку. Якщо боїтеся, що дрібні кістки все-таки потрапили, то перемеліть двічі.

У фарш вбиває яйце. Солить і перчить за смаком, всипає 0,5 ч. л. приправи до риби.

— Нарізаю цибулину кубиками та підсмажую на олії. Додаю до фаршу. Туди ж — 4–6 столових ложок перемелених домашніх сухарів і 2 столові ложки сметани. Перемішую. Фарш за консистенцією має бути, як на котлети, — говорить Добрянська. — Начиняю ним щуку. Слід починати з хвоста, акуратно напхати в середину рибини через живіт.

На деко виливає 3 ст. л. олії та води.

— Кладу посередині хребет. Він потрібен, щоб при запіканні щука не підгоріла і не прилипла до дека. Нарізаю морквину та цибулину на шматки середньої величини та викладаю поряд із хребтом.

Фаршировану щуку кладе на хребет та овочі.

— Якщо деко невелике, а риба довга, хвіст можна закруглити. Так навіть ефектніше виглядатиме на святковому столі. Ставлю рибу в розігріту духовку до 180–200 градусів і запікаю 35–40 хвилин.

Вимикає духовку та відкриває дверцята. Щуку залишає всередині ще на 10 хв.

— Коли трохи охолоне, викладаю на велике блюдо. Розрізаю на порційні шматки та в розрізи кладу півдольки лимона. Замість очей вставляю оливки чи маслини. Цівкою майонезу вимальовую візерунки на щуці та подаю до столу, — каже Мар'яна Добрянська.

Зараз ви читаєте новину «Фаршировану щуку запікають на хребті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути