пʼятниця, 23 травня 2008 14:03

До баношу подають самогон з чорницею

До баношу подають самогон з чорницею

Віталій Романюк, 33 роки, із райцентру Рахів на Закарпатті варить банош на подвір'ї. Для каші бере лише домашню сметану і кукурудзяне борошно.

— Банош, як і бринзу, споконвіку готують тільки чоловіки, бо вівчарство — чоловіча справа, — говорить дружина 32-річна Наталія. — Банош на плиті назвати баношем гріх. Він має пропахтися вогнем і димом, тільки тоді смакуватиме. Тому тримаємо у дворі місце для приготування сьої гуцульської страви. У затінку за хатою розкладаємо вогнище, маємо для страви десятилітровий казан.

На сім'ю з п'яти осіб Романюки беруть 1,5 л домашньої сметани, 250 г кукурудзяного борошна, 15 г солі.

— Найкраще, коли сметана з овечого молока, — каже жінка. — Витримую її в темній і прохолодній коморі три дні. Щойно закипить, Віталій тонкою цівкою насипає кукурудзяного борошна. Помішує дерев'яною ложкою по колу тільки в одному напрямку. Від залізної ложки файного смаку не буде. Варить, аж доки банош не почне відставати від стінок казана. Зверху на каші спливає жовтогаряче масло. Готову страву накладаємо у тарілки, а зверху поливаємо шкварками і посипаємо овечою бринзою. Даємо постояти три-чотири хвилини. Банош їдять гарячим.

39-річна Марта Гаркалюк із Ужгорода варить страву на газовій плиті.

Від залізної ложки не буде файного смаку

— Коли жила в нянька на Рахівщині, варили на подвір'ї, — розповідає. — До сметани додаю кукурудзяного борошна середнього помолу. Шкода, жирне масло на плиті не так спливає. Страву шкварками не заправляю. Подаю з кефіром.

— До баношу май файно смакує яфинівка, — пояснює жителька села Костилівка Рахівського району Параска Доброцька, 50 років. Жінка 15 років жене самогон: первак, яфинівку, сливовицю, перцівку, цукрівку. — Коли паленка з цукру готова, то на літрову банку накладаю чисту марлю, зверху кладу вуголь, який щойно вигорів у ватрі. Зверху ще одну марлю, і тоді через нього наливаю самогон. Паленка фільтрується вугльом, осадків нема. Насипаємо яфини (чорницю. — "ГПУ") і настоюємо горілку сім днів. А пак мож пити.

У Костилівці під час вимішування страви приказують: "Берлибашка, Неслия, усе масло йди сюда". Так закликають масло з місцевих полонини й урочища.

Зараз ви читаєте новину «До баношу подають самогон з чорницею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути