— Робити домашні настоянки навчився у діда Омеляна Йосиповича, — каже Микола Василюк, 32 роки. Працює таксистом у Сумах. — Він був у своєму селі Юр'ївка травником. "Бородинську" робив із чорного хліба. На смак — подібна до квасу, але міцніша.
На 3 л горілки бере 400-грамовий буханець бородинського хліба, по 3 ст. л. кмину, коріандру й цукру.
— Розігріваю духовку до 180 градусів. Хліб нарізую скибочками. Викладаю на деко. Підсушую 30 хвилин. Мають стати дуже сухі. Але щоб не підгоріли.
У 3-літрову банку висипає цукор. Наливає трохи горілки, перемішує. Додає спеції. Доливає горілку доверху. Закриває кришкою. Настоює сім-дев'ять днів.
Проціджує через чотири шари марлі. Трохи відтискає. Знову доверху доливає горілки й настоює ще п'ять-сім днів.
Коментарі