Ексклюзиви
понеділок, 21 травня 2007 14:56

Для кави по-турецьки найкраще підходить коста-риканська арабіка

Автор: фото: reuters/PANAMA ALBERTO LOWE
  Експерти міжнародного конкурсу в Панамі нюхають каву, зварену з різних сумішей
Експерти міжнародного конкурсу в Панамі нюхають каву, зварену з різних сумішей

23-річний киянин Артем Мельниченко за день випиває 10 порцій кави. Він працює бариста — готує каву в "Кафці". Цієї справи навчився в Італії. Раз на місяць балує родичів делікатесом — кавою з яйцем.

З Артемом зустрічаємося в одній із кав"ярень столичної мережі "Кафка", що в торговельному центрі "Арена Сіті" на вул. Червоноармійській, 5а.

— Готую каву п"ять років. Торік їздив до Італії, навчався в кав"ярні Луїджі Лупи. Уявіть, чоловікові 60 років, він власник закладу, а сам варить каву відвідувачам, — розповідає Артем. — Він мені завжди говорив: запам"ятай, смак кави можна зіпсувати, не поклавши цукор. Глюкоза гасить гіркоту та терпкість кави, робить її ароматною.

Щоранку на сніданок Артем готує каву по-польськи. На базарі купує 700 г арабіки та 300 г робусти. Кілограм такої суміші коштує 50 грн. Робуста робить каву в"язкою й гіркою, а арабіка дає кислинку. 20 г меленої кави заливає окропом. Накриває тарілкою і настоює 10 хв. До готового напою додає вершки чи молоко. Можна влити кілька крапель настоянки, коньяку чи лікеру.

У напій можна влити кілька крапель коньяку чи лікеру

Для гостей хлопець готує каву по-турецьки. Купує коста-риканську арабіку в зернах. 10 г меле дуже дрібно — щоб кава нагадувала какао-порошок. Заливає її водою. Кладе по 1–2 г коріандру, кориці й кореню імбиру. Варить напій у турці на маленькому вогні. Щойно піна піднімається до країв — знімає. Чекає, доки вона осяде і знову ставить на вогонь. Так робить тричі. Головне, щоб кава не кипіла.

— Раз на місяць готую батькам каву з яйцем. Дуже смачний напій, але на приготування треба час, — каже Артем.

На одну порцію 5–10 хв. збиває міксером жовток із цукром (1 чайна ложка). Маса стає однорідною й густою. Окремо варить каву — так само, як по-турецьки, але без спецій та цукру. В чашку виливає каву, потім шоколадний і карамельний сироп (по 5 г). Вони продаються в супермаркетах. Наприкінці поливає збитим із цукром жовтком.

У спеку чоловік готує "каву-фропе". Вона освіжає, знімає втому. На "каву-фропе" настоює дві порції кави по-польськи і проціджує. Додає шість кубиків льоду та видуває з балончика 14-процентні вершки. Виливає суміш у блендер і збиває 30 сек. Це можна зробити в будь-якій посудині, яка закривається. Розливає напій по келихах.

Каву зберігайте у холодильнику

1. Мелена кава не втрачає смаку дві години. Кава в зернах — 3–4 дні.
2. Каву потрібно зберігати в холодильнику. Зерна — у вакуумній упаковці, мелену — в герметичній. Бо вона вбирає аромати інших продуктів.
3. Молоко до кави треба підігрівати, а не кип"ятити, щоб не зруйнувався білок.
4. Найкращий посуд для приготування кави — мідний. Це може бути турка чи каструлька.
5. Якщо після випитої кави різко підвищився тиск, треба випити склянку холодної води. Вода знижує рівень кофеїну в крові.

Зараз ви читаєте новину «Для кави по-турецьки найкраще підходить коста-риканська арабіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути