понеділок, 28 жовтня 2019 06:11

Для калинівки потрібно 100 листків смородини

— Стигла калина багата на вітаміни й мінерали, — говорить 52-річний Андрій Поліщук із Новограда-Волинського Житомирської області. — Настоянки з нею зміцнюють імунітет. В малих дозах заспокоюють і позбавляють безсоння.

Збирає склянку ягід калини.

— Бажано зривати їх після перших заморозків. Підморожені втрачають терпкість і гіркоту, стають солодкі. Видаляю засохлі плоди. Решту мию і викладаю на кухонний рушник обсохнути. Висипаю у скляну посудину й перетираю. Зриваю 100 великих листків смородини, мию й кладу в каструлю. Заливаю водою, щоб ледь покривало листя.

Варить 4–6 хв. і проціджує.

— Окремо змішую по склянці води та цукру. На легкому вогні доводжу сироп до кипіння. Вливаю в банку з калиною. Додаю півлітра горілки і відвар смородинового листя. Перемішую та щільно закриваю.

Калинівку настоює в холодному місці 30 діб.

— Тривала витримка насичує напій смаком. Проціджую настоянку через ватний фільтр і розливаю в пляшки. Калина забирає різкий запах горілки. Настоянка м'яка на смак і легко п'ється, — каже Андрій Поліщук.

Зараз ви читаєте новину «Для калинівки потрібно 100 листків смородини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути