— Стигла калина багата на вітаміни й мінерали, — говорить 52-річний Андрій Поліщук із Новограда-Волинського Житомирської області. — Настоянки з нею зміцнюють імунітет. В малих дозах заспокоюють і позбавляють безсоння.
Збирає склянку ягід калини.
— Бажано зривати їх після перших заморозків. Підморожені втрачають терпкість і гіркоту, стають солодкі. Видаляю засохлі плоди. Решту мию і викладаю на кухонний рушник обсохнути. Висипаю у скляну посудину й перетираю. Зриваю 100 великих листків смородини, мию й кладу в каструлю. Заливаю водою, щоб ледь покривало листя.
Варить 4–6 хв. і проціджує.
— Окремо змішую по склянці води та цукру. На легкому вогні доводжу сироп до кипіння. Вливаю в банку з калиною. Додаю півлітра горілки і відвар смородинового листя. Перемішую та щільно закриваю.
Калинівку настоює в холодному місці 30 діб.
— Тривала витримка насичує напій смаком. Проціджую настоянку через ватний фільтр і розливаю в пляшки. Калина забирає різкий запах горілки. Настоянка м'яка на смак і легко п'ється, — каже Андрій Поліщук.
Коментарі