— Робити домашні настоянки навчився у свого діда Омеляна Йосиповича, — каже Микола Василюк, 32 роки, працює таксистом у Сумах. — Він був у своєму селі Юр'ївка травником. Мав велику пасіку. Знався на виноробстві.
Микола Василюк готує класичну хріновуху. Для цього треба 1 л горілки, великий корінь хрону, 2 ч. л. акацієвого меду.
— Хрін чищу за допомогою овочечистки. Нарізую тонкими брусочками. Викладаю в банку. Заливаю горілку, додаю мед. Перемішую. Закриваю кришкою. Ставлю в темне місце на п'ять днів.
Настоянку проціджує через кілька шарів марлі, щоб напій був прозорий. Готову переливає в графин. Що довше стоїть — то смачніша.
— Дід навчав — ємність із настойкою треба зберігати в темному місці за кімнатної температури. Банку слід обгорнути фольгою. Цукор або мед додають, щоб пом'якшити смак. Мед краще брати світлий, він не перебиває смак напою.
Коментарі