Олександр Лизанець, 58 років, з Мукачева на Закарпатті, готує варення з дині.
— Краще брати "Колгоспницю" чи "Кара-Гулябі", — розповідає про сорти, — вони найсолодші. Беру плід, мию і розрізаю його навпіл. Треба вичистити насіння та зрізати шкірку. Диню нарізаю скибками, а потім невеликими шматочками.
Лизанець 3–5 хв. бланшує їх у киплячій воді й одразу ж охолоджує під проточною.
Тим часом на плитці варить цукровий сироп. На 1 кг дині чоловік радить брати 1,5 кг цукру та 300 г води.
— Охолоджені шматочки треба залити гарячим цукровим сиропом і залишити на п"ять-шість годин в емальованій каструлі. Посудину краще накрити марлічкою — щоб мухи на солодке не лізли.
Після цього чоловік ставить каструлю на вогонь і варить ще 5–10 хв. на маленькому вогні. Звареній суміші дає настоятися три-чотири години. Лише після цього варить до готовності. Чи готове варення, чоловік визначає "на око". Каже, треба крапнути на блюдечко — якщо крапля не розтікається, то можна закривати.
— Наприкінці додаю 3 грами лимонної кислоти та пакетик ванільного цукру — для яскравішого смаку.
Варення з дині Лизанець готує небагато і закручує у 200-грамові баночки.
Коментарі