Ексклюзиви
понеділок, 18 грудня 2017 00:00

Центр експертиз "Тест" оприлюднив результати дослідження масложирових продуктів

  * марки розставлені за алфавітом  **ціни вказані на момент закупівлі зразків, листопад 2016 р. — серпень 2017 р. Ціна може різнитися залежно від виду та маси упаковки, а також від магазину
* марки розставлені за алфавітом **ціни вказані на момент закупівлі зразків, листопад 2016 р. — серпень 2017 р. Ціна може різнитися залежно від виду та маси упаковки, а також від магазину

Майже 20 років в Україні тривають дебати серед фахівців масложирової промисловості, медицини, Держ­продспоживслужби, громадських організацій. У центрі обговорення питання: що вибрати споживачеві для безпечного харчування — масло, рослинно-вершкову суміш або маргарин?

Масло виготовлено з вершків молока і має високу засвоюваність корисних речовин — 96–97%. Утім, містить до 8% природних трансжирів і холестерин.

Спред і рослинно-вершкова суміш — натуральний продукт, для виготовлення якого вершкове масло змішують з ­олією. Олію переводять у тверду консистенцію за допомогою процесу переетерифікації. І це дозволяє уникнути утворення великої кількості трансжирів. Рівень транс­жирів у вмісті продуктів регулює держава, і він не має перевищувати 8% (безпечно для здоров'я). Спред і рослинно-­вершкова суміш — хороша альтернатива маслу і за складом, і за впливом на організм, і за ціною. Тому їх рекомендують для кулінарії та випічки.

Підтвердженням користі продукту служить унікальний проект фінів "Північна Карелія". Завдяки частковій заміні в раціоні масла на спред і суміш вдалося знизити рівень холестерину в крові до нормального та збільшити середню тривалість життя населення на 13 років.

Маргарин — емульсійний продукт, виготовлений із рослинних жирів, підданих технології гідрогенізації. При цьому утворюється багато шкідливих для здоров'я трансізомерів жирних кислот — до 40%.

Споживання великої кількості транс­жирів загрожує серйозними захворюваннями, за світовими дослідженнями. Маргарин небезпечний для здоров'я, навіть якщо його використовують для випічки чи смаження.

Центр експертиз "Тест" дослідив спреди/суміші й маргарини на вміст трансжирів. За словами голови Центру Валентина Безрукого, мінімальний вміст трансжирів виявили у рослинно-вершковій суміші "Тульчинка" — 2,4% (при нормі до 8%). "Фермерський" і "Народний продукт" містять 5,7% і 7,1% цих речовин. А маргарини — до 38%.

Зараз ви читаєте новину «Центр експертиз "Тест" оприлюднив результати дослідження масложирових продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути