Майже 20 років в Україні тривають дебати серед фахівців масложирової промисловості, медицини, Держпродспоживслужби, громадських організацій. У центрі обговорення питання: що вибрати споживачеві для безпечного харчування — масло, рослинно-вершкову суміш або маргарин?
Масло виготовлено з вершків молока і має високу засвоюваність корисних речовин — 96–97%. Утім, містить до 8% природних трансжирів і холестерин.
Спред і рослинно-вершкова суміш — натуральний продукт, для виготовлення якого вершкове масло змішують з олією. Олію переводять у тверду консистенцію за допомогою процесу переетерифікації. І це дозволяє уникнути утворення великої кількості трансжирів. Рівень трансжирів у вмісті продуктів регулює держава, і він не має перевищувати 8% (безпечно для здоров'я). Спред і рослинно-вершкова суміш — хороша альтернатива маслу і за складом, і за впливом на організм, і за ціною. Тому їх рекомендують для кулінарії та випічки.
Підтвердженням користі продукту служить унікальний проект фінів "Північна Карелія". Завдяки частковій заміні в раціоні масла на спред і суміш вдалося знизити рівень холестерину в крові до нормального та збільшити середню тривалість життя населення на 13 років.
Маргарин — емульсійний продукт, виготовлений із рослинних жирів, підданих технології гідрогенізації. При цьому утворюється багато шкідливих для здоров'я трансізомерів жирних кислот — до 40%.
Споживання великої кількості трансжирів загрожує серйозними захворюваннями, за світовими дослідженнями. Маргарин небезпечний для здоров'я, навіть якщо його використовують для випічки чи смаження.
Центр експертиз "Тест" дослідив спреди/суміші й маргарини на вміст трансжирів. За словами голови Центру Валентина Безрукого, мінімальний вміст трансжирів виявили у рослинно-вершковій суміші "Тульчинка" — 2,4% (при нормі до 8%). "Фермерський" і "Народний продукт" містять 5,7% і 7,1% цих речовин. А маргарини — до 38%.
Коментарі