середа, 07 березня 2007 18:21

Буришник готують із кукурудзяного борошна

Автор: фото: REUTERS/Alex Grimm
  Смажену картоплю, варені яйця у соусі зі шпинату та бокал сидру подають у барі німецького міста Франкфурт під час Кубка світу з футболу. У німецькій кухні традиційно використовують багато зелені — салат, спаржу, шпинат. З останнього готують соуси до м’яса
Смажену картоплю, варені яйця у соусі зі шпинату та бокал сидру подають у барі німецького міста Франкфурт під час Кубка світу з футболу. У німецькій кухні традиційно використовують багато зелені — салат, спаржу, шпинат. З останнього готують соуси до м’яса

"Буришник заміняє гуцулам хліб. Треба мати з десять бульбин, кукурудзяну муку, бринзу і трохи свинячого сала", — каже Параска Філипчук, 58 років з села Кривопілля, на Івано-Франківщині.

Розповідає, що готувати буришник навчилася від своєї прабабусі. Гуцули пекли його з ячмінного борошна. Зараз роблять із пшеничного. Однак Параска Іванівна радить брати кукурудзяне борошно дрібного помелу.

Господиня варить картоплю середнього розміру в лушпинні. Потім чистить, ще теплою розминає зі склянкою кукурудзяного борошна. Тісто солить і вимішує, доки загусне, "як на пироги". Пекти буришник можна в печі, мікрохвильовці або на сковорідці. Пательню чи деко змащують шматком нагрітого сала. Тісто розкачують товщиною 2–2,5 см. Випікають до золотистої шкоринки.

— Як випекла такі два коржі, то насипаю на перший бринзи та й накриваю другим. Виходит буришник-перевертанец. Далі роблю мочєнку, — розказує жінка.

Корж не прокисає три доби

Для гуцульської мочєнки покришене кубиками сало треба стопити на сковорідці. Додати дрібно посічений часник, а коли він почне кипіти в салі, вбити двоє-троє яєць. Параска Іванівна каже, що буришник дає сили на день роботи по господарству.

— Як внук Боря з Києва приїжджає помагати, то я печу велику пательню буришника. За раз усе чисто з"їсть. А якшо сама в хаті, корж може стояти три доби і не прокисає, — говорить жінка.

Запивати страву радять кисломолочною гуслянкою. Гуцулки кажуть, що зробити її можна з магазинної ряжанки. А зазвичай готують із домашньої сметани, яка довго постояла.

Кип"ячене молоко треба охолодити до 35–40 градусів. На літр молока кладуть 150 г свіжої ряжанки й розмішують до однорідної маси. Емальовану посудину, в якій змішали молоко, обв"язують рушником і ставлять в тепле місце. Тільки не можна залишати біля гарячої плити, бо зробиться сироватка. На другий день виходить перша гуслянка. Вона ще несмачна. Якщо процедуру повторити двічі, то на третій день буде справжня гуцульська гуслянка.



Параска Філипчук у фаршировану кишку додає чебрець

— Спочатку добре промиваємо та вивертаємо тонку свинячу кишку. Для страви треба сім–десять картоплин, 200 грамів кукурудзяної муки, шмат сала, одну цибулину й трохи чебрецю, — розказує Параска Філипчук з Івано-Франківщини.
Пекти кишку господиня радить у печі або в духовці. Для начинки картоплю треба нарізати короткими соломинками. Змішати з дрібно покришеною цибулею, додати борошно і чверть стакана води. Суміш посолити й приправити чебрецем.
Після промивання кишку змащують смальцем або олією. Начинку акуратно закладають всередину і зав"язують кінець кишки ниткою. На дно дека тонкими пластинками покласти сало, зверху на нього — кишку.
Параска Іванівна каже, що печеться кишка не більш ніж 20 хв. Щоб перевірити, чи готова, можна проколоти шкірку сірником. Якщо на сірнику лишився жир, то страву можна їсти. А якщо тече "водичка", — ще не готова.
Щоб спекти на сковорідці, фаршировану кишку міцно зав"язують і тримають 20 хв. в окропі. Лишається тільки "підзолотити" шкірку на сковорідці.

Зараз ви читаєте новину «Буришник готують із кукурудзяного борошна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути