Ексклюзиви
понеділок, 03 серпня 2020 07:51

Бограч готують на смальці

Автор: ФОТО НАДАНЕ АЛЬБІНОЮ ШАХ
  Бограч варять близько трьох годин. За 15 хвилин до готовності додають червоне сухе вино. Перець чилі й пучок зелені вкидають цілими. Їх виймають перед подачею страви
Бограч варять близько трьох годин. За 15 хвилин до готовності додають червоне сухе вино. Перець чилі й пучок зелені вкидають цілими. Їх виймають перед подачею страви

— На Закарпатті жодна вилазка не відбувається без казанка запашного наваристого бограча. У кожної господині свої секрети приготування, але є й загальні технології та основні продукти без яких ніяк, — розповідає 49-річна Альбіна Шах з Ужгорода.

Нарізую середніми шматками кілограм свинини з передньої ноги та 800 грамів яловичини чи телятини. Розділяю кілограм-півтора свинячих ребер. Беру з хрящами і жирні, щоб був хороший навар.

По три морквини і корені петрушки нарізую кубиками чи півкільцями, чотири цибулини — великими кубиками, три помідори — дольками, чотири великі болгарські перці — скибками. Чищу 2 кілограми картоплі й розрізаю на великі шматки.

Готую бограч у 15-літровому казанку над багаттям. ­Добре розігріваю. У 200–300 грамах смальцю обсмажую цибулю до золотистого кольору. Всипаю все м'ясо, трохи обсмажую. Додаю коріння петрушки і накриваю кришкою. Має бути достатньо жиру, щоб усе тушкувалося без вливання води. Якщо його мало, додайте 150 мілілітрів олії. Потрібно підтримувати вогонь і помішувати страву.

Коли м'ясо пустить сік, а корінці протушкуються, додаю 15 грамів кмину і 4 столові ложки солодкої паприки. Перемішую, але так, щоб паприка не потрапила на стінки казанка. Бо перегорить і дасть неприємний гіркий присмак і коричневий відтінок. Підливаю воду, щоб тільки покрити вміст. Під кришкою залишаю на вогні. Періодично помішую. За потреби додаю води.

М'ясо вариться до 3 годин. Коли стане м'яким, а на ребрах відходитиме від кістки, всипаю спеції — чайну ложку чорного меленого перцю, кілька лаврових листків, сіль до смаку і тюбик гуляш-крему солодкого. Але можна й без нього. Далі вкидаю картоплю і помідори. Перемішую, доливаю трохи води. Бограч не має бути рідкий, але і не густий, як печеня. Накриваю кришкою і варю до готовності картоплі. Додаю шматки перцю і головку очищеного часнику. Ще п'ять маленьких перців, два-три чилі кидаю цілими. Якщо не любите гостре, то стежте, щоб чилі залишався цілий. Тоді віддасть аромат і надасть легкої пікантності. Пучок петрушки також не подрібнюю. Пробую бограч на смак, за потреби досолюю. Доводжу до готовності всі інгредієнти і вливаю 150 мілілітрів червоного сухого вина. Нехай покипить 15 хвилин. Тоді виймаю зелень і чилі в окрему посудину. Розливаю бограч по мисках. Для любителів гострого додаю розламану перчину чилі.

Зараз ви читаєте новину «Бограч готують на смальці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути