— Маю алергію на штучні солодощі, тому не їм і дітям не даю куплених. Роблю сама. Улюблена в нас пастила. Випікаю її з винограду, гранатів та апельсинів, — розповідає Віталіна Козоріз, 29 років, з Умані Черкаської області.
Для виноградної пастили подрібнює ягоди блендером і перетирає через сито, щоб позбутися кісточок. Пюре уварює на слабкому вогні, доки не залишиться 2/3 об'єму.
— Якщо бачу, що рідкувате, додаю столову ложку крохмалю на кілограм виноградного пюре. Його не просто всипаю сухим, а розчиняю у холодній воді. Тонкою цівкою вливаю у виноградну масу, перемішуючи.
Пюре виливає на деко шаром 3–4 мм. Ставить у духовку з температурою 90–100°С. Висушує пастилу при ледь прочинених дверцятах 5–6 годин.
— У цитрусову разом додаю апельсини з лимонами. Так виходить багатший смак.
Нарізує фрукти кільцями. Видаляє кісточки, знімає шкірку і подрібнює блендером. Варить цю кашу від закипання 10 хв. і ще раз збиває блендером. Застеляє деко папером для випікання і змащує олією. Викладає фруктову масу на деко і розрівнює ложкою.
— У електросушарці робити пастилу довше. Зате там вона точно не підгорить і висохне рівномірно. Перші 3 години слід сушити за середньої температури, а наступні 4 — при слабкому режимі. Готова пастила має бути сухою на дотик, не липнути до рук.
Для яблучно-горіхової пастили перекручує у пюре 1,5 кг зелених яблук. Викладає їх у каструлю, всипає 300 г цукру і перемішує. Ставить варити на малому вогні. За годину додає 1/5 склянки лимонного соку та 75 г подрібнених ядер горіхів. Знову перемішує. Якщо маса дуже рідка, варить ще півгодини. Коли зайва вода випарується, густе пюре розмазує ножем по паперу. Ставить на підвіконня і сушить 4–5 днів.
— Цукор додаю за смаком. Для аромату можна кинути 2 столові ложки меду та половину чайної ложки кориці.
Коментарі