— Медовуху люблю за простоту приготування та дешевизну. Свекор має пасіку, тому меду в нас удосталь, — розповідає Анастасія Кулик, 34 роки, із селища Дубляни Самбірського району Львівської області. — На смак солоденька і п'янить повільно.
Змішує 1,5 л розтопленого або рідкого меду з 2,5 л теплої води. Ставить на середній вогонь до закипання. Тоді зменшує вогонь і чекає, щоб зійшла піна. Весь час її знімає і варить, доки суміш не перестане пінитися. Доливає ще 2 л води, дає закипіти і знімає з вогню. Охолоджує напій, щоб був ледь теплий і додає 1,5 л яблучного соку. Одну столову ложку сухих дріжджів та 6 ч. л. цукру заливає склянкою цієї сумішші, колотить, накриває серветкою і залишає на півгодини. Коли забродить, додає до решти напою. Переливає в чисті скляні банки.
— У мене немає гідролізатора, тому медовуху зброджую за допомогою стерильної медичної рукавички. Вона спочатку кілька днів стоїть надута, а під кінець бродіння впаде.
Надіває на шийку банки рукавичку, проколовши отвір голкою в одному пальці. Ставить у теплому місці на п'ять днів. Тоді напій фільтрує через марлю і розливає у пляшки. Настоює медовуху ще три-чотири дні. Після того можна подавати до столу.
Коментарі