Ексклюзиви

Шашлик по-грузинськи маринують у вині

Автор: ФОТО НАДАЛА ІРИНА ГУНЧАК
  Фарш для кебабів слід ­вимішувати 10 хвилин. Тоді добре триматиметься на шпажках. Їх вимочують у воді, щоб під час приготування не підгоріли. Страву подають із картоплею та листям салату
Фарш для кебабів слід ­вимішувати 10 хвилин. Тоді добре триматиметься на шпажках. Їх вимочують у воді, щоб під час приготування не підгоріли. Страву подають із картоплею та листям салату

У фарш для кебабів додають сало

— З сім'єю любимо відпочивати біля річки чи лісу, де гарні краєвиди. На мангалі готуємо кебаби, — каже 47-річна Ірина Гунчак із Києва.

— 500 грамів телятини чи яловичини і 100 грамів несолоного сала перекручую на фарш. Додаю дрібно нарізану цибулину. Вимішую 10 хвилин, доки не з'являться ніби "ниточки". Так кебаб триматиметься на шпажці. Додаю по чайній ложці солі, паприки, коріандру й лимонного соку, по половині — чорного перцю, зіри і 50 мілілітрів холодної води. Вимішую. Фарш має стати соковитим, але не рідким. Залишаю його в холодильнику на 2–3 години.

Формую видовжені котлети й нанизую на вимочені бамбукові шпажки. М'ясна ковбаска має бути завтовшки 3 сантиметри. Щоб вийшли рівні, можна розкачати на столі.

Кебаби запікаю на мангалі чи в духовці в керамічній формі з високими бортами. Бамбукові шампури викладаю на бортики посудини. Температуру виставляю на 200 градусів і готую 15 хвилин. Подаю з картоплею. Відварюю її в "мундирі" 10 хвилин. Знімаю шкірку, змащую олією, сумішшю свіжого й сухого часнику, паприки. Запікаю в духовці до рум'яного кольору.

— Щойно розпочинаються травневі свята, вибираємося з родиною на пікнік, — розповідає 35-річний Андрій Рачченков із Мелітополя на Запоріжжі. — Смажимо шашлик по-грузинськи. М'ясо виходить ніжним і соковитим.

700 грамів ошийку баранини промиваю та нарізую на шматки завбільшки із сірникову коробку. Посипаю чайною ложкою солі та перцю. Додаю подрібнену кільцями цибулину. На годину заливаю склянкою червоного напівсолодкого вина. Обсмажую на шампурах 20 хвилин до рум'яної скоринки.

Для дружини готую курячі крильця в соєво-медовому маринаді. Мають солодкуватий смак.

2 кілограми курячих крилець розрізую надвоє. Годину мариную в суміші з дрібки меленого перцю, чайної ложки солі, пакета приправи для курки, трьох чайних ложок томатної пасти, 100 мілілітрів соєвого соусу й нарізаної кільцями цибулини. Об­смажую на мангалі, перевертаючи м'ясо кожні 5 хвилин.

Любителям свинини сподобається кефірний маринад.

Кілограм вирізки нарізую кубиками. Заливаю двома літрами кефіру будь-якої жирності. Додаю нарізану кільцями цибулину, пучок подрібненої кінзи, чайну ложку солі та перцю. Залишаю на добу. М'ясо нанизую на шампури й обсмажую на мангалі 25–30 хвилин.

Соєво-імбирний соус смакує з курятиною

— Будь-яке м'ясо смакуватиме із правильно підібраним соусом, — каже Андрій Рачченков із Мелітополя на Запоріжжі.

Для свинини змішую 200 грамів майонезу чи жирної сметани, три столові ложки гірчиці, дрібку солі й цукру та два варені жовтки.

З курячим шашликом смакує соєво-імбирний соус. Вичавлюю зубець часнику, нарізую три гілки петрушки й додаю 120 грамів майонезу, 80 грамів кетчупу, три столові ложки соєвого соусу та чайну ложку натертого імбиру.

Горіховий соус чудово підкреслює смак баранини. Дві склянки гарячого м'ясного бульйону змішую зі склянкою подрібнених у блендері волоських горіхів. Додаю два вичавлені зубці часнику, подрібнені дві цибулини й п'ять гілок кропу, кілька крапель соку лимона. Солю й перчу. Подаю до шашлику, як соус злегка загусне.

Зараз ви читаєте новину «Шашлик по-грузинськи маринують у вині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути