Ексклюзиви
середа, 12 червня 2013 15:14

Підлітки найчастіше йдуть до гінеколога перевірятися на ВІЛ

Підлітки найчастіше йдуть до гінеколога перевірятися на ВІЛ
Фото: forkamagrade.blogspot.com

"Раніше хлопчики до нас соромилися приходити. А тепер йдуть із своїми дівчатами, питають, чи можна починати статеве життя з 16 років. Часто цікавляться, якими видами контрацепції краще користуватися. Кажу, що найкращий - то утримання. Особливо для дівчат. Адже найкращій вік для інтиму - з 18 років. Організм лише тоді стає фізіологічно для цього готовий", - розповідає лікар-гінеколог Ірина Медяна з Вінниці.

Лікарка каже, найчастіше підлітки звертаються до них аби перевіритися на ВІЛ. Кожен день у Вінницьку поліклініку № 2, де діє "Клініка дружня до молоді", аналізи здають до 30 чоловік.

"Якщо у дитини виявили вірус імунодефіциту, про це не маємо права повідомляти батьків. Кожна дитина має право на лікарську таємницю з 15 років. Можемо повідомити про стан здоров'я батьків лише у випадку, коли небажана вагітність, або потрібна операція. А загалом, між батьками та дітьми має бути довіра. Мама з татом мають говорити про стосунки, про статеве дозрівання. Особливо слід звернути увагу на дівчат, які виїжджають з районів та сіл на навчання. Живуть в гуртожитках, їх ніхто не контролює. Тому, варто було б організувати подібні нашій клініки по районах. Або мобільні консультації, які б працювали по селам", - зауважила Медяна.

Зараз ви читаєте новину «Підлітки найчастіше йдуть до гінеколога перевірятися на ВІЛ ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути