середа, 13 квітня 2016 14:19

Як розпізнати анорексію у підлітка: пояснення для батьків

Як розпізнати анорексію у підлітка: пояснення для батьків

Анорексія (нервова анорексія) - це стан, при якому підлітки доводять себе до виснаження, відмовляючись від їжі, мотивуючи це тим, що їм потрібно схуднути або, що вони бояться поправитися. У 80% випадків анорексією страждають дівчата від 12 до 26 років. Спровокувати анорексію можуть конфлікти внутрішні або в родині, бажання наслідувати кумирів, невиправдані очікування, нерозділене кохання.

Щоб дізнатися про це захворювання докладніше, ми поставили три найголовніших питання про підліткову анорексію Валерію Патонічу, лікарю-психотерапевту, керівнику Центру харчової залежності.

Що найчастіше стає причиною розвитку анорексії у підлітків?

Головним фактором анорексії найчастіше є порушення здатності контактувати з оточенням, будь-то родина, робота чи школа. Демонстративно відмовляючись від харчування, хворий намагається таким чином встановити зв'язок з близькими людьми. Відомо, що 85% таких випадків йдуть саме з сім'ї. Зв'язок цей за домислами хворих повинний формуватися на спільному вирішенні проблеми.

Як можна розпізнати анорексію у підлітка?

Для розпізнання необхідно чітко розділяти дві речі: зміни в поведінці та фізіології. Серед змін в поведінці в очі кидається культура харчування хворого підлітка. Потрібно звернути увагу на те, чи харчується він разом з сім'єю або окремо від усіх, чи ховає він їжу, чи викидає, як надовго він затримується в туалеті, чи заміряє стоячи перед дзеркалом свої параметри. Всьому цьому сприяє дратівливість, небажання йти на контакт, часті міркування про власні комплекси. Це поведінкові чинники.

Що стосується фізіології, то це: видимі набряклі слинні залози, (дівчата, які страждають на анорексію, часто намагаються приховати це під волоссям), гіпотонія, кришаться зуби через вимивання іонів кальцію, фтору, фосфору, помітна м'язова дистрофія, брадикардія, у дівчат - порушення менструального циклу, низька температура тіла (гіпотермія), Також – це збої в роботі серцево-судинної системи. Ці симптоми повинні послужити тривожним сигналом для близьких.

Що робити, якщо ви впевнені, що у вашої дитини анорексія?

Раджу в першу чергу поговорити з підлітком про цю проблему і дати можливість зрозуміти, що ви приймаєте його таким, яким він є і готові допомогти йому з лікуванням його хвороби. По-друге, варто звернутися до фахівця, так якза статистикою, у 20% випадків анорексія - це вірна смерть.
Зволікати з вирішенням цієї проблеми не можна, а розпізнати її симптоми, виявляється, досить просто. Бережіть своє здоров'я і вчасно звертайтеся до лікарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Причини повільності малюка шукайте в собі - психологи

Зараз ви читаєте новину «Як розпізнати анорексію у підлітка: пояснення для батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути