четвер, 10 лютого 2011 13:02

Зелений дюшес

Увечері дивився новини по телевізору і раптом згадалася давня історію. Часом із закутків пам'яті вивернеться така бридота. Стає настільки соромно, ніби зганьбився не 30 років тому, а щойно.

Було це за часів брежнєвського застою. Я - в четвертому класі, барабанщик шкільної піонерської дружини. За 20 хвилин до закінчення уроку мене викликали з класу, давали барабан, поруч ставили горніста. Ми відбивали марш, під який уся наша школа шикувалася на лінійку. Барабанщик - це було почесно. Барабанщики й горністи подобалися дівчатам.

Того разу після лінійки всі розбіглися догулювати перерву. Я теж пішов на вулицю. Коли мене гукнули на рік старші Вітька та Юхим, здивувався.

Барабанщики й горністи подобалися дівчатам

- Юрась, хочеш цукерку?

Друзями вони мені не були, бо часто любили познущатися з нас, менших.

- Давай, - кажу.

То була звичайна зелена "дюшеска". Я її з'їв. Нічого особливого не помітив.

Потім, ідучи зі школи, зупинився перед невеликим гуртом дітей. Вітька розповідав моїм однокласницям, як Юхим смачно харкнув зеленими шмарклями на цукерку, вони її замотали й запропонували мені.

- А Юрась її з'їв!

Він почав істерично сміятися, аж присідав, заливаючись. Сильнішої образи я в житті не знав. У дитинстві часто бився з Вітькою, але він був старший і сильніший. Кулаками я довести нічого не міг, тому й не кинувся на кривдника. Про що жалкую досі.

Коли новини скінчилися, я зрозумів, чому згадав цю дурницю. Від дій нинішньої влади в мене стійка нудота. Табачник і Колесніченко знають, що замість покращення життя насправді нагодували мене зеленим "дюшесом". Я гидуюся й терплю. А якщо вони ще й надумають засміятися? Певно, роздеру їх, як жабу.

Зараз ви читаєте новину «Зелений дюшес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути