середа, 09 жовтня 2019 17:42

Західний агент бореться за інтерес клієнта. Наш – працює на клуб

– Президент попросив заробітчан повертатися в Україну. От я і вернувся, – каже футболіст Євген Коноплянка, 30 років. Залишив "Дніпро" влітку 2015-го. Чотири сезони грав за іспанську "Севілью" та німецький "Шальке". Місяць тому підписав контракт із донецьким "Шахтарем".

Коноплянка, Ярмоленко, Гармаш, Хачеріді, Ракицький – жоден із цих футболістів не зміг показати себе в західноєвропейському чемпіонаті. Всі народжені наприкінці 1980-х. Їх уже не назвеш вихованцями радянського футболу. Чому у "вісімдесятників" не вийшло і що робити молодшим гравцям, аби не повторити помилок, розповідає футбольний телекоментатор Роберто МОРАЛЕС, 43 роки

Автор: REUTERS
  Нападник німецького клубу ”Шальке” Євген Коноплянка під час матчу проти ”Ред Булл”  із Зальцбурга  в груповому етапі Ліги Європи 2016/2017  в Австрії, 8 грудня 2016 року. Команда,  за яку грав український футболіст, програла  з рахунком 2:0
Нападник німецького клубу ”Шальке” Євген Коноплянка під час матчу проти ”Ред Булл” із Зальцбурга в груповому етапі Ліги Європи 2016/2017 в Австрії, 8 грудня 2016 року. Команда, за яку грав український футболіст, програла з рахунком 2:0

– Швидкий ривок, техніка, удар після зміщення з флангу в центр. Коноплянка мав лише частину якостей, потрібних для виступів у топ-чемпіонаті. У "Севільї" він психологічно програв змагання. Тренер Унаї Емері ще возився з українцем, а його наступник Хорхе Сампаолі дав місяць, далі терпіти не хотів. Хоча іспанський чемпіонат міг би прийняти Євгена. Але він не звик до конкуренції. Та й фізично йому важко давалися два матчі на тиждень. Переїхав у Німеччину, але там усе було ясно – не його чемпіонат.

У чому проблема українських футболістів?

– У ментальності. Це заважає їм при переїзді в Західну Європу. Проте в молодших із цим легше, як і з вивченням мов. Тому є сподівання, що в майбутньому цей процес проходитиме краще.

"Динамо" і "Шахтар" добре забезпечують своїх гравців. Це їм заважає?

– Дитячо-юнацькі системи "Шахтаря" та "Динамо" забезпечують гравцям зону комфорту. З неї потім важко вийти. Особливо лінивими найчастіше стають технічні футболісти. Це та якість, якої бракує нашому футболу. І хто має в цьому хист, почувається небожителем серед лісорубів.

Краще їхати в Європу сформованим гравцем, як Андрій Ярмоленко, чи юним – як вчинив Андрій Лунін?

– Відкривати для себе справжній футбольний світ треба за першої нагоди. Цьому не сприяє робота вітчизняних агентів. Наш ринок майже окупований нездарами­посередниками. Гравцям їх нав'язують клуби й отримують на футболіста максимальний вплив.

Західний агент бореться проти клубу за права свого клієнта, за його і свій зиск. Наш – працює навпаки. Це те саме, що профспілки розвинених країн й одоробло, що так зветься на українських теренах. Футболістам у нашій країні важко оминути агентів-пройдисвітів. Тому складно поїхати в інший чемпіонат за власним вибором. Клуби не відпускають, агенти нав'язують сумнівні варіанти. В Україні клуби некомерційні та діють, як власники кріпаків.

Який закордонний чемпіонат найбільше підходить для футболістів з України?

– Не назву такого. Важливо розуміти технічну готовність гравця і рівень його комунікативності. Якщо з цим усе добре – то Іспанія, Італія, Португалія.

Хто з футболістів може наступним поїхати в Європу?

– Я насамперед дивився би на команди рівня "Десни", "Олександрії". В останній добре грає Кирило Ковалець. Він не потрібен нашим монстрам – "Динамо" та "Шахтареві". Чому б не спробувати в чужих краях? Гравцям молодіжки, що виграла Кубок світу в червні, буде важче залишити Україну, бо вони переважно мають контракт із нашими грандами.

Зараз ви читаєте новину «Західний агент бореться за інтерес клієнта. Наш – працює на клуб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути