Ексклюзиви
четвер, 20 січня 2011 12:44

Врятувати честь

Сніг завіював дороги за вікном, а ми з приятелем-росіянином мали везти наші родини автівками понад 500 км. "Взагалі тут п...да", - написав він перед виїздом в СМС. Натякав на подібні слова, які сказав по радіо про погоду пілот польського літака Як одразу після посадки в Смоленську екіпажеві Ту-154 з президентом Польщі на борту.

Тоді ми знали лише російську версію того, що сталося торік 10 квітня.

Після публікації звіту Міждержавного авіаційного комітету, яким керують росіяни, всіх офіційно поінформували: польські пілоти - недовчені самогубці, що вели літак із президентом на смерть. А ще польський командувач повітряних сил генерал Анджей Бласік того ранку сидів у кабіні екіпажу під впливом алкоголю й чинив на пілотів психологічний тиск. Висновок: поляки - ідіоти й алкоголіки.

Висновок: поляки - ідіоти й алкоголіки

Поляки відчули образу. Намагаються тепер пояснювати, що не отримали від росіян документів про те, яким чином перевіряли наявність алкоголю у крові генерала. А останки Анджея Бласіка ідентифікували через 11 днів. Не надали й багато інших паперів.

- Мені ніби хтось дав ляпаса, - сказав депутат Евґеніуш Клопотек.

І поляки дали волю своїм горлянкам. Урядові дорікають, що не зробив нічого, щоб завадити росіянам перекинути всю провину на поляків й оминув роль, яку відігравали в цій катастрофі хоча б російські авіадиспетчери. З'являються звинувачення у зраді. Уряд й опозиція хочуть кудись там звертатися, щоб звіт змінили. Не знають, щоправда, куди слід звертатися. Юристи кажуть, що в цій справі годі щось поправити.

Та якщо я нині отримав би СМС від російського приятеля, то відписав би йому: "Не тремти, ні х...я не трапиться, не тремти", - натякаючи на діалог між російськими диспетчерами, що мали допомагати посадити на землю польський Air Force One. Цих записів росіяни не захотіли оприлюднити. Поляки роздобули їх самі.

Зараз ви читаєте новину «Врятувати честь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути