середа, 07 листопада 2018 15:25

Власник запровадив правило – не більше одного кота на три квартири

У Новій Зеландії борються з хижаками

У Новій Зеландії хочуть до 2050 року позбутися всіх видів хижаків. Так сподіваються відновити популяції місцевих птахів, рептилій і комах.

Уряд виділив кошти на програму зникнення котів і собак – понад 1,5 мільярда доларів. З минулого року над полями розсипають корм з отрутою від щурів, мишей, ховрахів і норок. У місті Омауї власників котів зобов'язали їх стерилізувати і зареєструвати. Нових заводити заборонено

Адольф КАССЕЙ, 45 років, менеджер біоохорони, Данідін:

– Омауї стане пілотним експериментом. Це маленьке містечко – всього 35 людей. Мають сім чи вісім котів. Але ті шкодять на 230 гектарах довкола.

Власники мають стерилізувати тварин і вживити їм чип. Можна зробити це коштом держави. Шість тижнів триватимуть громадські обговорення. За півроку треба зареєструвати всіх тварин. Далі котам дозволять дочекатися природної смерті. Окремим пунктом передбачили, що приїжджим в Омауї треба спочатку позбутися кота. Якщо хтось заводитиме тварину після закінчення терміну реєстрації, її конфіскують і відвезуть до притулку. За все платитиме власник.

Автор: birdsbesafe.com
  Кіт з яскравим коміром сидить на дереві в австралійському місті Перт. Їх надягають, щоб хижаку важче було замаскуватися і птах швидко його помітив
Кіт з яскравим коміром сидить на дереві в австралійському місті Перт. Їх надягають, щоб хижаку важче було замаскуватися і птах швидко його помітив

На такі кроки пішли після того, як встановили камери біля гнізд і нір. Коти розорили майже все. Понад 70 відсотків пташенят убивають. Останнім аргументом стало відео, де кіт стрибає на годівничку. У той час на ній були птахи близько двадцяти видів. Більше половини яких – на межі зникнення. Кіт задушив двох.

Кілька років жителів просили не випускати тварин на вулицю. Інформаційну кампанію проводили і уряд, і зоозахисники. Прохання всі ігнорували. Тоді запровадили квоти: не більше однієї тварини в родині. Також діє сувора система контролю. За не­стерилізовану кицьку треба заплатити штраф у кілька місячних зарплат.

Амадея НЕВЕЛ, 36 років, інспектор екологічного контролю, Окленд:

– Два роки тому екологи визнали: хижаки знищують природу значно швидше, ніж та встигає відновлюватися. Таких краєвидів і фауни, як у Новій Зеландії, немає більше ніде. Але проблема: всі ці птахи були тоді, коли на островах не було жодного виду хижаків. Зі ссавців тут жили тільки кажани. З часу відкриття Нової Зеландії втрачено чверть видів рослин і тварин.

Зараз на межі зникнення – понад чотири тисячі видів. Є птахи, яких залишилося менше десятка. Екологи стежать за колонією п'явок, що є лише в одному місці. Намагаються врятувати вид ящірок, які живуть у лузі за сільським пабом.

Коти винищили дев'ять видів птахів. Ще 33 через них – під загрозою зникнення. Це надто дорога ціна, щоб хтось мав кого погладити перед вечерею.

Зоозахисники заявляють: така сувора регуляція – негуманна. Але міжнародні організації не протестують. Там розуміють, що екосистема Нової Зеландії надто нестабільна.

Для щурів і мишей встановлюють пастки. У полях їх труять дуже токсичною речовиною. У багатьох країнах вона заборонена. Але ефективна. Відловом опосумів і ласок займаються служби контролю.

Національні парки вже запровадили заборони. Котів туди ввозити не дозволяють. Торік подружжя позивалося проти національного парку Фіордленд. Приїхали на територію з кицькою. Випустили її з клітки. Тварину відловила охорона – і приспала. Доводили, що не встигла заподіяти ніякої шкоди. Суддя позов відхилив, бо потенційна загроза була великою. В Окленді всіх тварин без чипа відвозять на евтаназію.

Урсула КЛІНН, 56 років, домогосподарка, Веллінгтон:

– Син орендує квартиру в центрі міста. Власник запровадив правило: не більше одного кота на три квартири. Хто не хотів позбутися тварини – виселяли. Не можна мати ні ховрахів, ні собак.

У нас із чоловіком – два коти. Отримали офіційного листа про те, що більше тварин бажано не заводити. Вулична камера зняла, як наша кицька розорює гніздо карликової зозулі. Ми заплатили за це штраф. На нього пішло все відкладене на відпустку. Вважаю це достатнім покаранням. Не хочу, щоб хтось мені диктував, як маю жити. У сусідів кіт потрапив під автомобіль. У притулку їм запропонували на заміну дуже старих тварин.

Зараз ви читаєте новину «Власник запровадив правило – не більше одного кота на три квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути