Ексклюзиви
четвер, 11 листопада 2010 13:10

"Видалений зуб знижує рівень статевих гормонів у жінки вдвічі"

 

Ігор МОЛОЖАНОВ, 47 років, декан стоматологічного факультету Київського інституту медицини Української асоціації народної медицини:

- Схему відповідальності певного зуба за певний орган офіційно не визнають, але я її враховую у своїй роботі. Вона майже безпомилково діє у дорослих.

Зубний біль не тільки свідчить про те, що в організмі якісь порушення. Причиною може бути елементарний карієс. Ним страждають 95 відсотків українців. У нас не прийнято доглядати за зубами. Чекають до останнього. За здоров'ям і культурою лікування зубів Україна й Мадагаскар на одному рівні.

Після 30, як правило, починаються проблеми з яснами. Якщо людина доглядає за порожниною рота регулярно, а ясна все одно кровоточать - це свідчить про негаразди з внутрішніми органами.

У жінок безпричинне запалення ясен - одна з ознак патології молочних залоз. У дітей гінгівіт може бути через захворювання кровоносної системи. А стоматолог лікуватиме пародонтоз. Тоді як дитині якнайшвидше потрібно зробити аналіз крові. Захворюваннями ясен може також починатися цукровий діабет.

Від зубного болю може розболітися голова. Ікла й різці верхньої щелепи віддаватимуть у чоло й скроні, а запалення корінних зубів викличе тупий біль у потилиці. Навіть звичайний карієс іноді викликає постійні мігрені.

Проблеми з яснами сприятимуть розвиткові серцево-судинних захворювань. Пульпіт - запалення зубного нерва - провокує гастрит, коліт і холецистит.

При порушенні роботи шлунково-кишкового тракту й печінки в дорослих спочатку руйнуються шості та сьомі зуби.

В організмі все взаємопов'язане. Зуби часто болять від переохолодження ніг. Може виникнути запалення зуба. Від цього в людини піднімається температура, а від болю - артеріальний тиск. Кожен зуб має нервову й судинну системи, за якими хвороба передається. У результаті через промокання ніг, а потім запалення зубів можна отримати інфаркт, менінгіт. Так що берегти треба не тільки зуби.

Пародонтоз у більшості випадків розвивається, якщо є виразка шлунка або дванадцятипалої кишки. Крім того, при виразці шлунка навколо зубів обов'язково з'являються камені.

Буває так, що зуба давно нема, а на цьому місці все одно болить. Це фантомний біль. Може також бути показником, який орган у нас болить. Сигнали з хворих органів рефлекторно надходять в області відповідних їм зубів.

Їх колір також може свідчити про наявність захворювання. Жовтий колір зубів у людини, яка не палить, не п'є кави і чорного чаю, може свідчити про розлад функції жовчного міхура. На зубах дитини можуть з'явитися жовті смужки, якщо жінка під час вагітності приймала або давала немовляті антибіотики тетрациклінового ряду. Коричнюватий відтінок свідчить про сильне ослаблення імунної системи.

У 1960-1970-х роках Асоціація стоматологів США довела, що один видалений жувальний зуб - це втрата 40 відсотків загальної жувальної здатності дорослої людини. Якщо нема хоча б одного зуба, вона не може повноцінно пережовувати. Кількість засвоєної їжі або зменшується - це призводить до втрати ваги, або збільшується - вживає тільки м'яку їжу, наприклад, хліб, а це зайві кілограми. Видалений зуб у жінки до 50 років знижує рівень її статевих гормонів на 50 відсотків. А без одного-двох зубів - це вже наполовину жінка.

На чоловіків відсутність зубів не так впливає. Рівень гормонів не змінюється. Хоча деякі закордонні стоматологи вважають, що втрата великих корінних зубів у чоловіків може призвести до утворення лисини вище потилиці, корінних зубів - гарантована лисина в нижній частині потилиці. А якщо випадає волосся ближче до скронь - це проблема з малими корінними зубами. У моїй практиці це не завжди підтверджувалося.

 



Олександр ПРИСТУП'ЮК, 62 роки, доцент кафедри ендокринології Національного медичного університету ім. Богомольця:

- Через втрату зубів у жінки може різко знизитися рівень статевого гормону естрогену, Тоді погіршується відкладання кальцію в кістках. У неї розвивається "синдром свекрухи" - починає дратуватися, все її не влаштовує: ні робота, ні діти, ні чоловік. Виникають неврологічні проблеми. Порушується сон, після гарячого душу її обсипає червоними цятками. Паморочиться голова, стає важко ходити. Така жінка не може завагітніти й народити. Ще нестача цього гормона провокує утворення пухлин у статевих органах. Щоб збагатити організм кальцієм, не обов'язково йти до фармацевтів - треба їсти сир, кріп. Багато кальцію в оболонках всіх злаків, але якби вони не були оброблені. Раніше рибу їли з кістками, і це було добре.

Зараз ви читаєте новину «"Видалений зуб знижує рівень статевих гормонів у жінки вдвічі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути