Ексклюзиви
четвер, 04 листопада 2010 14:23

Усе почалося із шести доларів

- Я уявив, що мій тато - гей, - каже молодий художник Саймон за столиком у PinchukArtCentre. - Йому би важко жилося в Іспанії часів диктатора Франко. Гомосексуалістів тоді переслідували. Тому я відтворив інтер\'єр тогочасного бару з прихованою еротикою. Над барною стійкою повісив фалічні ковбаси, а на верхній полиці сховав порно-журнали.

Хтось питає хлопця про його орієнтацію.

- Я - гей.

- А що батько про це думає? - допитується 40-річний чоловік.

- Йому байдуже.

Минулого тижня у галереї Віктора Пінчука відкрилася виставка 21-го претендента на його ж Future Generation Art Prize, а дослівно - премію за мистецтво майбутнього покоління. Більшості художників - за 30, і вони вже встигли показати себе на різних бієнале.

- Навіщо підтримувати художників, яких уже знають? - питаю в директора центру Ерхарда Шнайдера.

- А що я мав знайти нового Пікассо в джунглях?

На останньому поверсі центру стоїть канадець Гарет Мур. Поруч із ним - дерев\'яний стілець, до якого притулений старий мольберт. На ньому лежить каменюка.

- Це скульптура, - пояснює Мур.

На виставці вільних художників 1917 року в Нью-Йорку можна було заплатити 6 доларів за місце і виставити будь-що. Француз Марсель Дюшан припер у галерею пісуар. Публіка була в шоці, але саме так народився мистецький рух ready-made. У ньому були і Далі, і Джакометті.

Пінчуківські художники досі топчуться дюшанівськими стежками. Складно оцінити, чи далеко вони ними зайшли. Але в одному прогрес очевидний: Дюшан заплатив 6 доларів, а один із його послідовників у PinchukArtCentre отримає від українського олігарха 100 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «Усе почалося із шести доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути