четвер, 19 листопада 2020 12:45

"Тампа" виграла Кубок Стенлі завдяки обороні

Сезон у північномериканській хокейній лізі закінчився перемогою команди з Тампи. Вирішальні матчі відбулися в канадських містах Едмонтоні й Торонто. Через пандемію коронавірусу – без глядачів

– Covid-19 змінив правила, – каже хокейний телекоментатор 46-річний Денис Босянок. – Уперше за 100 років зупинили регулярний сезон. Таке було тільки під час епідемії "іспанки" у 1918–1920-х.

Коронавірус перевернув світ Національної хокейної ліги. Змінився формат змагання. У плей­оф вийшли 24 клуби, а не 16. Раніше від кожної конференції було по вісім команд, а минулого сезону – 12. Більше клубів отримали можливість спробувати сили в Кубку Стенлі. Це підігріло інтерес до турніру.

Автор: gettyimages.com
  Нападник ”Тампи” Брейден Пойнт тримає кубок із трофеєм найкращого снайпера серії плейоф під час чемпіонського параду клубу
Нападник ”Тампи” Брейден Пойнт тримає кубок із трофеєм найкращого снайпера серії плейоф під час чемпіонського параду клубу

Як пандемія вплинула на фінансові можливості клубів?

– Кожен із них за домашній матч у середньому заробляє 2–3 мільйони доларів на квитках. Це їхні 50 відсот­ків прибутків і бюджету. Додайте зменшення продажів атрибутики.

Але ліга вижила. Все провела за планом – сезон, плейоф, драфт. Це вказує на те, що там працюють професіонали. Організатори не просто вижили, а й збільшують кількість клубів. Наступного сезону з'явиться ще одна команда з Сіетла.

Завдяки чому компенсували втрати?

– Потрібно вгамовувати апетити хокеїстів. Хоча, якщо звернути увагу на трансферний ринок, підписання угод, я не помітив зменшення контрактів. Отже все гаразд. Змогли знайти вихід завдяки телевізійним спонсорам, інтернет-продажам матчів.

Чи вдався сезон 2019/2020?

– Магнітом цієї ліги є гравці. Мені впав в око 22-річний Кейл Макар із "Колорадо". Захисник зі скромними габаритами, але такий розумака, що дивитися на його гру – насолода. Визнаний найкращим новачком НХЛ.

Варто відзначити латвійського воротаря Елвіса Мерзлікіна з "Коламбуса". Як для голкіпера в нього дитячий вік – 26. Провів свої 30 матчів класно. Але прийшов готовий, виступаючи на Кубку світу за збірну Латвії. Було цікаво, як заграє саме в НХЛ. Він серед п'яти найкращих новачків минулого сезону.

Третій – шведський форвард 25-річний Віктор Олофссон із "Баффало". Його команда була на перебудові, але він зміг показати себе.

А найкращим гравцем став Давід Пастрняк, лідер "Бостона".

Яка з команд розчарувала?

– "Детройт". Продовжує залишатися на дні після чотирьох тріумфів у 1990-х і "нульових". Зараз – одна з найгірших у лізі.

Що визначило перемогу "Тампи"?

– Вона збалансована, добре фізично підготовлена. Тренерському штабу Джона Купера вдалося знайти оптимальне поєднання гравців. Неймовірно сильна лінія оборони, починаючи з воротаря Андрія Василевського.

"Тампа" виграла, маючи найсильнішу оборону з голкіпером. У команді виступає один із найкорисніших захисників ліги швед Віктор Хедман.

Клуб провів весь плейоф без одного з лідерів Стівена Стемкоса. Брейден Пойнт став найкращим снайпером команди. Навіть випередив головного бомбардира Микиту Кучерова, який теж мав сильний сезон.

Чого чекаєте від наступного сезону?

– Повернення вболівальників на трибуни. Інакше НХЛ перетвориться на комп'ютерний хокей.

Хто буде фаворитом?

– Сила цієї ліги, що його немає. Перемогти може будь-який клуб. Так прописані правила переходу гравців, зарплат, що можливості рівні.

Зараз ви читаєте новину «"Тампа" виграла Кубок Стенлі завдяки обороні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути