Ексклюзиви
середа, 18 березня 2020 08:29

"Стимулюємо фермерів переходити з коки на інші культури"

У лютому в Коста-Риці поліція затримала 5 тонн кокаїну. Це найбільший вантаж наркотиків, який намагалися вивезти з країни. Порошок був спакований у мішки, сховані у вазонах. Контейнер мали відправити в Нідерланди. Вартість партії – понад 100 мільйонів доларів. Правоохоронці затримали водія, який привіз квіти. Запевняє, що про кокаїн не знав

Хосе ПАТРЕНЬЯ, 38 років, поліцейський, Меделін, Колумбія:

– У нас була тенденція до зменшення наркоторгівлі. Оголосили амністію членам усіх озброєних угруповань. Давали шанс опанувати професію, заробляти на життя чесно.

Хлопцям важко пристосовуватися. У багатьох почалися проблеми. Повернулися до старого. Я допомагав відкрити столярну майстерню 48-річному чоловікові. Знайшли обладнання, спонсорів. Робив вартісні речі. Були замовники на великі меблі й на дрібні сувеніри. Недавно приїжджаю – замкнено. Техніки немає. Питаю колег, чи хто щось чув. Кажуть, приєднався до банди наркоторговців.

Молоді розповідаємо, що шанси дожити до старості в такому бізнесі – мізерні. Але важко переконувати, коли є сотні пісень про героїзм тих, хто гине в нарковійнах.

Минулого вересня почали полювання на продажних поліцейських і берегову охорону. Наркомафія має своїх людей усюди. Колегу звільнили за вісім місяців до пенсії. Є відеозаписи, що пропускав із прикордонниками кокаїн. Інформатор каже, працювали так понад рік. Позбавили пенсії, службового житла. Його донька вчилася за державний кошт. Перевели на платне навчання в коледжі. Оштрафували. Дивом уник суду.

Перевізники почали використовувати підводні човни. Купують у військових і переробляють. Знайшли такий у вчителя. Казав, планував досліджувати підводний світ.

Автор: REUTERS
  Колумбійські військово-морські сили конвоюють підводний човен із наркотиками в Тімбікі. Наркокартель планував перевезти в судні вісім тонн кокаїну в Мексику
Колумбійські військово-морські сили конвоюють підводний човен із наркотиками в Тімбікі. Наркокартель планував перевезти в судні вісім тонн кокаїну в Мексику

Леон РУЕНАС, 45 років, соціальний працівник, Сан-Хосе, Коста-Рика:

– Стимулюємо фермерів переходити з коки на інші культури. Виходить погано. Банди щедро платять. Кущі швидко ростуть. За кілька років можна отримати прибуток, як за десятиліття фермерства. Поліція заходить на територію господарств. На кілька кущів можуть заплющити очі. Для себе вирощувати теж заборонено, але це дрібниці. За плантацію оштрафують. Проблема в тому, що гроші на штраф дають картелі. Можна відкупитися на місці. Кущів ніхто не знищує.

Цим почали займатися порядні люди. Партію наркотиків зберігали у стайні старого фермера. Питаємо, чи знав, що там. Каже: знав, бо за такі гроші це не могли бути добрива. Його посадять.

Племінник покинув навчання. За пів року купив дорогий автомобіль. Торік у липні зник. Нічого не знаємо про його долю. Друзі говорять, мав перевозити з Еквадору в Європу наркотики. Сестра вірила, що він вдало влаштувався на роботу.

Івар НЕНЬЯ, 56 років, маршал, Меделін, Колумбія:

– Шукаю людей, за арешт яких держава платить винагороду. Пообіцяв собі відпрацювати два останні замовлення. Старію.

Торік картелі притихли. Колумбія з Мексикою забезпечують ринок США. А там серйозно взялися за цю проблему. Але зараз знову відправляють великі вантажі.

У листопаді шукав людей, які дресирують тварин переправляти наркотики. Прив'язували до собак пакунки з героїном чи кокаїном. Кілька таких псів продали у США. Зібрав докази на кінолога, знайшов, де живе. За нього отримав 15 тисяч доларів.

Переїду в Мексику, працюватиму консультантом поліцейських. Дружина каже, що це смертний вирок. Але я й тут у небезпеці. Постійно отримуємо погрози від тих, кого я здав владі.

900 кілограмів дуже якісного кокаїну прибило до узбережжя Франції. Наркотики були в пакунках. Їх виносило на берег кілька тижнів. Влада встановила цілодобове патрулювання. Люди на пляжі шукали пакунки. Досі не з'ясували, звідки й куди їх везли. Припускають, затонув корабель

Зараз ви читаєте новину «"Стимулюємо фермерів переходити з коки на інші культури"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути