Ексклюзиви
четвер, 09 грудня 2010 13:14

Сидячого Бика вбили пострілом в обличчя

- Влучне слово краще за влучний томагавк, - казав вождь одного з племен індіанців сіу Сидячий Бик. Півжиття він боровся проти армії США. Білих колонізаторів називав "собакопикими" - за моду носити бороди й вуса.

На світанку 15 грудня 1890-го півсотні полісменів оточили житло 53-річного Сидячого Бика в резервації у штаті Північна Дакота. Вождя запідозрили в підготовці повстання, нібито підбурюванні молоді пророцтвами про прихід месії, який знищить цивілізацію "блідолицих". Сидячий Бик не пручався арешту. Аж раптом почув плач сина і спробував вирватися. У цю мить індіанець Червоний Томагавк, який служив у поліції, вистрелив вождеві в обличчя. Газети назвали це вбивство "кінцем епохи Індіанських воєн".

Насправді ж загиблий вождь давно махнув рукою на спротив "синім мундирам". Останні дев'ять років виступав у цирку "Дикий Захід" свого колишнього ворога - мисливця Буффало Білла. Грав роль злого індіанця: після акробатичних вправ верхи нападав на білих дам і погрожував зняти з них скальпи. Потім з'являвся Білл і влучними пострілами "розправлявся" із Сидячим Биком і його воїнами. За тиждень вождь отримував $50 - $1140 на сьогоднішні гроші. На принизливу роль погодився з голоду і злиднів. Бо "блідолиці" за 20 років винищили майже 50 млн бізонів, залишивши сіу без джерела їжі, сировини для одежі й вігвамів. Тільки Буффало Білл убив понад 5 тис. тварин.

Пік бійні бізонів припав на 1876-й, після перемоги війська Сидячого Бика над відбірним кавалерійським полком підполковника Джорджа Кастера на річці Літл-Біґгорн. Вождь двічі надсилав Кастерові листа з проханням облишити його землі, й без того "отруєні кров'ю ворогів". Підписувався: "Ваш друг". Підполковник не послухав. Битва почалася з різанини в індіанському таборі, а закінчилася смертю 266 американських вершників разом із командиром. Ні до, ні після того індіанці не завдавали армії США більш нищівної поразки. Три роки Сидячий Бик зі своїм плем'ям переховувався в Канаді - доки не отримав із США гарантії безпеки при переселенні на батьківщину.

- Я хочу, щоб нащадки пам'ятали, що я останнім у племені склав зброю, - сказав він парламентерові.

 

13 грудня 1943 року: святкування Дня святої Луції в одному з барів Стокгольма. У шведських домівках із середини XVIII століття цього дня старша донька в білій сукні й вінку із запаленими свічками, подавала домочадцям каву, гріте вино й тістечка з шафраном. Увечері вулицями ходили гурти дівчат із "Луцією" на чолі. Свята Луція (283 - 303) із міста Сиракузи на Сицилії стала покровителькою світла, бо до запровадження григоріанського календаря її свято збігалося з найкоротшим днем року. Окрім того, ім'я святої латинською означає "світло". У святі збереглися залишки язичницьких звичаїв. Зокрема, кава із шафрановими тістечками - спогад про багаття, куди колись кидали пахощі, щоб відігнати демонів пітьми

 

Цитати

"Я, Гетьман всієї України, протягом семи з половиною місяців усі свої сили клав на те, щоб вивести країну з того важкого стану, в якому вона перебувала. Бог не дав мені сили впоратися з цим завданням. Нині з огляду на умови, що склалися, керуючись виключно благом України, від влади відмовляюся"

Зречення гетьмана Павла Скоропадського 14 грудня 1918 року. Наступного дня його надрукували газети. Влада перейшла до Директорії відновленої Української Народної Республіки

"Над Афганістаном зійшло сонце свободи, і нікому не дано погасити його!", -сказав 15 грудня 1981 року Леонід Брєжнєв після отримання нагороди "Сонце Свободи" з рук маріонеткового керівника революційної ради Афганістану Бабрака Кармаля. Це була 52-га іноземна нагорода в колекції радянського керівника.

"Про облік музичних інструментів"

таку постанову ухвалив Раднарком СРСР 18 грудня 1920 року. Згідно з нею, зокрема, переслідувалися українські бандуристи й кобзарі. Незрячих співців зобов'язали у триденний термін зареєструвати свої інструменти й отримати документ на право користування ними. Насправді кобзарям відмовляли в реєстрації й десятками розстрілювали без суду як "буржуазних націоналістів". Водночас газета "Правда" назвала кобзу "музичною сохою".

Цифра

567 тіл,

296 із яких належали американським солдатам, знайшли в руїнах кінотеатру "Рекс" у бельгійському місті Антверпені. 16 грудня 1944 року в будівлю влучила німецька ракета "Фау-2". У залі був аншлаг - уперше показували новий американський вестерн "Буффало Біл". У момент, коли на екрані кілька індіанців танцювали навколо вогню, над глядачами обвалилася стеля, а наступної миті вибухнула ракета. Люди згоріли живцем.

 

13 грудня 1769 року почалося перше концертне турне 13-річного Вольфганга Амадея Моцарта по Італії. Оркестром керував сам Моцарт. Його концерти з тріумфом пройшли в Мілані, Болоньї та Римі. Повернувся до Відня виснажений та нездоровий. "Шрами від віспи набули чужоземного жовтого кольору, що остаточно знівечив його", - описувала Моцарта його сестра в листі до матері.

 

Всесоюзний переселенський комітету при Раднаркомі СРСР 16 грудня 1933-го подав зведення про переселення колгоспників із Білорусі до Одеської області. До восьми районів відправлено 4655 господарств колгоспників: 24 264 особи, 3883 коней, 5321 корову та 10 966 одиниць дрібної худоби.

19 грудня 1863 року англієць Фредерік Волтон запатентував винайдений ним лінолеум. Назву матеріалу для покриття підлоги утворив зі слів linum - льон, oleum - олія. Бо виготовив його із суміші змеленої майже на муку пробки, гуми й лляної олії. Каучукоподібну масу, що під час охолодження застигала, під тиском наклеїв на цупку тканину. Спершу лінолеум виготовляли винятково чорного кольору й називали пробковим килимом.

Зараз ви читаєте новину «Сидячого Бика вбили пострілом в обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути