середа, 05 грудня 2018 15:10

Шекспірівського "Річарда ІІІ" ставитимуть жіночим складом

Найцікавіші події грудня

30 листопада – 1 грудня

– 2015 року шукали квартиру для оренди. На сайтах у найкращому випадку – фотографії, з яких нічого не зрозуміло. Приходиш – з'ясовується, що знімок зроблено давно, – розповідає Артем Батоговський, 30 років, співзасновник стартапу VR.net. – Виникла думка, що віртуальна реальність тут дуже допомогла б. У ній не можна вибрати спеціальний ракурс. Вона створює враження таке ж, якби пройшовся з кухні в кімнату або визирнув із вікна. Незабаром побували на хакатоні (захід, під час якого спеціалісти в галузі розробки програмного забезпечення разом розв'язують проблеми. – Країна). За два дні створили шматочок візуалізованої через віртуальну реальність квартири. Він повинен був показати покупцю чи орендатору нерухомості переваги такого підходу до презентації. А ще через день мали перший продаж. Тепер серед завершених проектів – візуалізація бізнес-центру із семи будівель у Данії, вілли у французькій Ніцці.

Виставка StartUp Fest 2018

У програмі: сучасні методи й технології розвитку інтелекту, міжнародні організації з підтримки бізнесу, інвестиційні фонди, фінансові і страхові компанії, презентації стартап-проектів, бізнес-майстер-класи, історії успіху від підприємців, хакатон.

Запоріжжя, 9:00, виставковий центр "Козак-Палац", вул. Перемоги, 70б

Автор: Фото надане театром ”Золоті ворота”, автор фото Олексій Товпига
  У київському театрі ”Золоті ворота” німецька режисерка Корнелія Кромбгольц (посередині) репетирує виставу ”Річард ІІІ”. Усі ролі в постановці виконають жінки – (справа наліво) Ганна Глухенька, Лілія Цвєлікова, Катерина Вишнева, крайня ліворуч перекладачка Христина Ярошенко
У київському театрі ”Золоті ворота” німецька режисерка Корнелія Кромбгольц (посередині) репетирує виставу ”Річард ІІІ”. Усі ролі в постановці виконають жінки – (справа наліво) Ганна Глухенька, Лілія Цвєлікова, Катерина Вишнева, крайня ліворуч перекладачка Христина Ярошенко

1 грудня

– Йой, пані Мірцю, вмираю. Хочу знати перед смертю, кілько разів ви мене зраджували?

Пані Мірця робить паузу. Хоче відповісти. Але задумливо повертає голову до пана Дзюня й перепитує:

– А як не вмрете?

Цю та інші гуморески розкаже львів'янин пан Дзюньо з колежанкою Мірцею у шоу-програмі Львівської обласної філармонії.

– Пан Дзюньо – старий кавалір, має дві коханки. Любить робити жінкам компліменти, пожартувати, потішити й забавити людей, – каже заступник гендиректора філармонії Андрій Яцків, 48 років. – Гумористичне дійство супроводжуватиме академічний інструментальний ансамбль "Високий Замок".

Пан Дзюньо жив у передвоєнному Львові. З 1990-х його грає Богдан Рибка. Пані Мірцю – Мирослава Сидор із театрів-кабаре "Не журись" і "Тилько ві Львові".

Шоу-програма "На каву до пана Дзюня".

Львів, 17:00, вул. Чайковського, 7

1 грудня

– Більше за все пісень написала, поки чистила зуби. Ще можу їхати в автобусі – й раптом... губи ворушаться, руки тремтять. З'являється нова пісня – сама собою, без гітари, – каже вокалістка запорізького гурту "Немного Нервно" Катерина Гопенко.

Грають у стилі дрім-фолк.

– У світі лише три групи такого жанру. Чому такий напрямок? "Дрім" з англійської перекладається як мрія, сон, а "фолк" – народний. Намагаємося поєднувати етнічне звучання музики з хитромудрими текстами пісень. Називаю нашу творчість ескапізмом – це втеча від реальності в містичний, чарівний світ.

Перший концерт всеукраїнського туру гурту "Немного Нервно"

Біла Церква, 20:00, арт-клуб "Культ", площа Торгова, 3

1–2 грудня

135 авторів подали твори на конкурс фестивалю "Кримський інжир". Надсилали тексти кримськотатарською мовою, поезію і прозу про півострів – українською.

– Ще ніколи на материковій Україні не проводили фестивалю кримськотатарської літератури, – каже письменниця Анастасія Левкова, 32 роки, з журі конкурсу. – Хочемо, щоб тема півострова частіше звучала в українській літературі, щоб виходило більше текстів кримськотатарською. Носіїв цієї мови значно менше, ніж української. Тому книжки видають малими накладами. Це фінансово невигідно, не приносить заробітку автору.

Цього року видавництво "Майстер книг" надрукувало антологію кримськотатарських творів "І народився день". Замість трьох томів вийшов один. Складно знайти перекладача з кримськотатарської.

Літературний фестиваль "Кримський інжир"

Київ, Кримський дім, вул. Михайла Омеляновича-Павленка, 9

1–2, 26 грудня

– Перечитую "РІчарда III" і не перестаю дивуватися, як спресований час у Шекспіра. Дія триває приблизно вісім, добре – 10 днів. І в цей час вкладені десятиліття. При цьому все зрозуміло, наприклад хто чий син, – каже журналістка Вікторія Федоріна. – Зараз не ясно одне: як п'єсу ставитимуть тільки жіночим складом.

Прем'єра вистави "Річард ІІІ", реж. Корнелія Кромбгольц (Магдебург, Німеччина), у ролях Віталіна Біблів, Катерина Вишнева, Ірина Ткаченко.

Київ, 19:00, театр "Золоті ворота", вул. Шовковична, 7а

7 грудня

В уявному світі люди замість імен мають номери. Від 1 до 10. Кожен живе сам по собі. У цій реальності діють правила Нуля, якому всі поклоняються. Несподівано з'являється номер 11, який змінює усталений порядок.

П'єсу "Номери" Олег Сенцов написав 2011-го.

Ставить Тамара Трунова. У спектаклі грають 12 акторів.

– Вистава про суспільство, яке стало творцем системи, а потім – її жертвою, – розповідає режисерка Тамара Трунова, 36 років – Дія відбувається у світі, який перестав себе осмислювати. Тема нумерації й порядковості говорить про систему та ієрархію. Ми перенесли цю історію в старий цирк, що забув про своє призначення. Існує за інерцією. Герої втратили інтерес до життя, хочуть, щоб за них усе вирішували інші. На сцені буде поворотний подіум, що обертається по колу. Вистава одноактна, триває півтори години. Олег Сенцов дав мені свободу в роботі з текстом. Я його переклала українською. Моя мета – не тільки створити якісну виставу, а щоб звучало ім'я Олега. Щоб про нього не забували.

Прем'єра вистави "Номери" за п`єсою Олега Сенцова

Київ, 19:00, Довженко-центр, сцена 6, вул. Васильківська, 1

9–10 грудня

– Вистава "Камені спотикання" позбавить глядачів будь-якого комфорту, – каже режисерка Наталія Сиваненко, 23 роки, про документальну постановку Баденського театру з Німеччини. – Актори цитують документи і свідчення жертв нацистського режиму. Із собою возять взяті з архівів оригінали. Глядачі беруть участь у дійстві. Сидять на сцені за одним столом з акторами. Постанов­ники попросили знайти табуретки без спинок. А сидіння – тверді як камінь.

Вистава повторює назву проекту "Камені спотикання", яку 1996-го започаткував німецький скульптор Гюнтер Демніг. Близько 50 тис. тротуарних плиток з іменами жертв Голокосту поклали на вулицях європейських міст. Меморіальні таблички розміщували біля останнього місця роботи чи проживання загиблих. Зараз рух починається в Україні. Перші плитки встановили у Переяславі-Хмельницькому на Київщині, у Рівному, Чернівцях.

Вистава "Камені спотикання", реж. Ганс-Вернер Кройсінгер

Київ, 19:00, Молодий театр, вул. Прорізна, 17

13 грудня

– Слухачі сприймають старовинну музику як сучасну. Говорять: "Це класно звучить!" Кажуть, що їм подобається спів – "не такий потужний, як в опері", – розповідає програмний директор незалежної мистецької платформи Open Opera Ukraine Анна Гадецька, 39 років. – Жваво реагують на незвичайні тембри, наприклад на контратенорів. Або на те, як у бароковій музиці звучать баси.

У святковому концерті Open Opera Ukraine бере участь Юрій Міненко. 2009-го став першим українцем і контратенором, який вийшов у фінал мiжнародного конкурсу оперних виконавців "Спiвак свiту" в Кардiффi, Вельс. Цього разу виконає твори Георга Фрідріха Генделя.

концерт Open Opera Ukraine

Київ, 19.00, Будинок учених, вул. Володимирська, 45а

Зараз ви читаєте новину «Шекспірівського "Річарда ІІІ" ставитимуть жіночим складом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути