Ексклюзиви
четвер, 09 вересня 2010 12:50

"Уся їжа безкоштовна. На деяких базах є театри"

 

Увечері 31 серпня президент Барак Обама в телезверненні до американців офіційно повідомив, що бойові дії в Іраку завершені, й США виводять свої війська.

Промову транслювали з Овального кабінету Білого дому. У 20-хвилинному зверненні президент наголосив, що Америка "виконала свої обов'язки" в найдовшій після Другої світової війні, в якій бере участь. Тепер іракці самі повинні відповідати за своє майбутнє, а Штати зосередяться на власній економіці.

До 2012 року в Іраку залишаться 50 тис. американських військових. Вони дбатимуть про безпеку цивільних спеціалістів зі США і братимуть участь в операціях проти тероризму.

У березні 2003-го Джордж Буш увів на територію Іраку 170 тис. солдатів. Вони мали боротися проти режиму Саддама Хусейна. Американці вважали, що він володів зброєю масового знищення.

За час іракської війни загинули 4 тис. 400 військових і близько тисячі цивільних спеціалістів із США. Втрати Іраку, як підрахували американські ЗМІ, сягали від 100 до 300 тис. солдатів і мирного населення.


Стівен Фаррелл, 46 років, кореспондент The New York Times, живе і працює в Багдаді:

- Американські солдати в Іраку перебувають на військових базах США або в таборах разом з іракськими військовими. За цей час тут побудували близько 300 об'єктів. Їх суворо охороняють, доставляють найрізноманітніші товари. Є вагончики зі "швидкою їжею", кав'ярні та крамниці з електротоварами.

На різних об'єктах я натрапляв на Pizza Hut, Burger King, кав'ярні Green Bean. Там можна поїсти за кілька доларів. Крім того, солдати мають їдальні. На обід подають багато страв на вибір: від салатів, смаженого м'яса до десертів. Уся їжа безкоштовна. У магазинах із побутовими товарами найчастіше купують комп'ютерну техніку, iPod'и, MP3-плеєри, диски з фільмами, відеоігри. На кожній базі обладнані великі комп'ютерні зали з доступом до інтернету, а на деяких є навіть театри.

Солдатів обслуговують іммігранти з країн "третього світу".


Колбі Баззелл, солдат:

- Як тільки прибув до військового табору Форт Беннінґ у штаті Джорджія, одразу заборонили курити. Проходив там фізичну підготовку. В Іраку нас направили у "Суннітський трикутник" на північ від Багдада. Керівник загону заборонив "стріляти" цигарки в місцевих. А один солдат із моєї групи провіз із собою два блоки сигарет. На кожній пачці заробив 40 доларів.

Джейсон Крістофер Гартлі, солдат:

- Коли в тебе довго немає дівчини, важко втриматися від мастурбації. Мені часто доводилося займатися цим. Слава Богу, існує безкоштовне інтернет-порно. Водночас я відчував, що стаю залежним від нього. Тепер важко буде побудувати нормальні стосунки з жінкою.


Шон Річардсон, солдат:

- Якось у вихідний поїхав на іншу базу. Об'єкти за містом більш розбудовані, там є де розважитися. Сходив на масаж усього за 34 долари. Із сержантом пограли в пінг-понг, пообідали справжньою піцою. По дорозі назад помітили бездомне кошеня. Воно сховалося в нашій вантажівці. На базі не можна мати домашніх тварин - такі правила. Тому випустили його на волю.


Кевін, солдат:

- Працюю 14 годин на добу без вихідних, сплю не більше 4 годин. Щойно приїхали із завдання. Два дні стояли на варті. Мені пообіцяли дати день на відпочинок. Планую провести його біля телевізора. Дивитимуся четвертий сезон комедійного серіалу Family Guy. Це улюблений серіал нашого загону. На полігоні любимо жартувати фразами з нього. Завжди прошу, щоб із дому передавали диски з фільмами. Найчастіше дивлюся про Другу світову. А ще люблю історичні передачі.


Мухаммед Фаріс, 53 роки, Ірак:

- Я працював на території американської військової бази теслею. Штати добре дбають про своїх солдатів. На базах нові автомобілі, навіть є більярдні зали. Робітникам- іракцям видають пластикові каски безпеки, одяг і взуття.

Девід Шульц, 50 років,Техас, п'ять років працював слюсарем у військових:

- Жив раніше із сім'єю в Техасі. Заробляв небагато. Якось зайшов до товариша й поскаржився, що важко прогодувати сім'ю, коли заробляєш 8 доларів на годину. Він сказав, що їде працювати на американську військову базу в Іраку. Там платять 100 тисяч доларів на рік. Я вирішив податися з ним.

Першу ніч в Іраку провів із військовими в наметі. Він протікав - надворі йшов дощ. Було страшенно холодно і вогко. Навколо хропли 50 солдатів. Замість обіцяного "західного" житла сидів у приміщенні, де не було ні води, ні туалету, ні електрики.

У місті Джалула за 80 кілометрів на північний схід від Багдада була американська військова база "Кобра". Ми щодня патрулювали місто. Жінки ходили в довгому білому, чорному або синьому одязі. Видно було тільки очі.

Американські солдати залишили місто. Його патрулює іракська Національна гвардія.

Анонімний американець:

- Якість життя солдата США часто залежить від того, де розташована його база. Найважче в наметовому містечку. У наметі 50 військових, які не мають нічого, крім ліжка. Хто хоче собі стільця чи стола - купує.

Найманці мешкають по двоє або шестеро у двокімнатних будинках. Спочатку я жив у такому. У моїй кімнаті були ліжко, шафа для одягу, стіл, стілець, тумбочка й раковина. У другій кімнаті мешкав інший солдат. Спільними в нас були душова, туалет і маленька кухня з мікрохвильовкою. Згодом я переселився у майже такий самий будинок, але там була ще й пральна машина.


Іракці  й американці коментують промову американського президента Барака Обами


Алаа аль-Наджар, 36 років:

- Якщо вони планують звідси йти, навіщо побудували 93 військові бази? Обама сказав, що Штати дотримуватимуться угоди про безпеку й охорону кордонів Іраку. Я відповім йому: "Де ви були, коли іранські війська атакували Ірак? Де ви були, коли іранці захопили наші нафтові родовища?"


Алі-Салам, безробітний, 28 років:

- Не хочу чути брехні Обами. Мене непокоїть, що США виводять війська. Потрібно, щоб вони залишилися й допомогли нам. Я працював в американській армії, а тепер, завдяки Обамі, - без роботи.


army_wife, дружина американського військового:

- Чоловіку залишилося відслужити сім років до пенсії. Натомість його відправляють додому. Єдине, що його тримало в армії так довго, - це пенсійні пільги. Тепер я не певна, що він знайде іншу роботу з гідним заробітком. Пенсія у військових становить 50 відсотків зарплатні плюс виплати на медичну допомогу.


Airforcewife, дружина американського військового:

- Мій чоловік повернувся з Іраку тиждень тому. Я так за нього переживала, не могла ночами спати. Коли знову побачила - дуже зраділа, думала, що все минулося. Але через кілька днів зрозуміла, наскільки відвикла жити з кимось. Сьогодні зранку я залишилася без сніданку, бо з холодильника зникла пляшка молока. Ми щоразу сперечаємося, коли кудись їдемо машиною. Ці військові постійно вибирають небезпечні шляхи. Навіщо сунути забитим транспортом шосе, якщо є об'їзна?


Sarah, дружина американського військового:

- Мій чоловік ніколи не розповідає про своє життя в армії. Про те, що він потиснув руку генералу, виграв 300 доларів у змаганні на кулаках, - дізнаюся з його блогу. Навіть коли я пишу йому на e-mail листа і питаю, як він провів день, відповідає кількома словами. А в блозі викладає цілі рапорти та фотографії. Тому спочатку читаю його інтернет-щоденник, а потім пишу, наприклад: "Бачила, що у вас був пікнік у суботу. Чи смачні були стейки?"




"У час, коли ми згорнули війну в Іраку, нам треба вирішувати проблеми у себе вдома з такою самою наснагою та відчуттям спільної мети, як це робили наші чоловіки й жінки у військовій формі, що служили за кордоном. Вони боролися з труднощами. Тепер наша черга"

Барак Обама, президент США


$390 тис.

коштує рік утримання американського солдата в Іраку



Із 1 липня 2009 року члени родин американських військових, які відслужили понад 30 днів, мають право на безкоштовну освіту в державних університетах

Зараз ви читаєте новину «"Уся їжа безкоштовна. На деяких базах є театри"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути