четвер, 02 грудня 2010 15:01

"У нас немає швидкісних форвардів"

 

У футбольному чемпіонаті України закінчилася осіння частина. Лідирує донецький "Шахтар". Київське "Динамо" відстає на 12 очок, харківський "Металіст" - на 14.

Які відкриття приніс цей турнірний відрізок? На кого з українців можна розраховувати під час Євро-2012? Про це говоримо із заслуженим тренером України Олександром Іщенком, 56 років.

Воротар

Андрій П'ятов із "Шахтаря" продемонстрував як завжди високий рівень гри. Результативна помилка була одна - у матчі проти запорізького "Металурга" пустив м'яч у ближній кут. Це пояснюється специфікою ігор чемпіонату України - П'ятов у них залишається практично без роботи. За таких умов втрачається концентрація.

Відкриттям обіцяв стати динамівець Максим Коваль, але його перехвалили. Відновився Олександр Шовковський і показав у недільному матчі проти "Севастополя", що залишається класним воротарем. Думаю, дует Пятов - Шовковський треба готувати на Євро-2012. Більше стабільних голкіперів у чемпіонаті України  не бачу.

Праві захисники

Можна розраховувати на Богдана Бутка з "Волині". Швидкісний, несподівано змінює напрямок руху під час маневру. Осінню частину чемпіонату відіграв стабільно. Але треба додати у фізичній силі та єдиноборствах.

Дует П'ятов - Шовковський треба готувати на Євро-2012. Більше стабільних голкіперів у чемпіонаті України  не бачу

Також на цьому місці хотів би бачити Василя Кобіна. У нього уже є досвід матчів за збірну, успішне протистояння самому Вейну Руні. Але Кобін не завжди потрапляє в склад "Шахтаря", і це позначається на його психологічній упевненості. Звідси й помилки.

Центральні захисники

Дмитро Чигринський - найкращий на своїй позиції. Відзначив би Ігоря Пластуна з "Оболоні". Сильний у єдиноборствах, може вирости до гравця рівня збірної.

Ліві захисники

Восени розчарував Володимир Польовий із запорізького "Металурга".

Я поставив би на перше місце Євгена Селіна з "Ворскли". Невідомо: залишиться в полтавців чи взимку повернеться до "Металіста", якому належить. Він міцніший і кращий у відборі, ніж харків'янин Олександр Романчук. Гратиме на молодіжному Євро-2011. Це буде хороший досвід.

Але якщо говорити про перспективи збірної на Євро-2012, то я ставив на позицію лівого оборонця "гірника" Ярослава Ракицького. За сукупністю факторів: швидкістю, ударом, чіпкістю, тактичною грамотністю, досвідом зустрічей найвищого рівня - він перевершить конкурентів. Інша справа, що позиція лівого захисника не зовсім його.

Опорні півзахисники

Найкраще проявив себе Тарас Степаненко, який переміг у боротьбі за місце в стартовому складі "Шахтаря" не тільки в матчах чемпіонату України, але й в міжнародних. Непогано відіграв Володимир Чеснаков із "Ворскли" - треба до нього придивитися. Динамівець Тарас Михалик закінчував сезон на позиції опорного, але в нього проблеми з першим пасом. Тому його краще використовувати в центрі захисту. Такі ж проблеми і у львів'янина Артема Федецького.

Ліві півзахисники/форварди

Перший - Євген Коноплянка з "Дніпра". Але також я відзначив би луганчанина Єгора Картушова. Думаючий гравець, лівою працює, як ключкою, має непогану швидкість.

Праві півзахисники/форварди

Нових імен немає. Кращим залишається Олег Гусєв із "Динамо". Інший варіант - його одноклубник Андрій Ярмоленко. Він додав восени, зокрема успішно грав і центрфорварда - проти "Шахтаря" в Донецьку, і правого півзахисника - у домашньому матчі із запорізьким "Металургом".

Харків'янин Денис Олійник почав діяти стабільніше й нерідко забивав.

Форварди

Проблема в швидкісних нападаючих. Надія тільки на Марка Девіча з "Металіста". Цікаві футболісти Роман Безус із "Ворскли" та Євген Павлов із "Волині". Але навряд чи вони прогресуватимуть настільки, що будуть готові до Євро-2012.

Артема Мілевського краще використовувати на позиції під нападаючими - вона проблемна. Євген Селезньов - силовий тип форварда. У чемпіонаті України - один із кращих, але в Європі нічого не показує.

 

Символічна збірна чемпіонату України 2010/11 (включаючи легіонерів)

П'ятов ("Шахтар") - Срна ("Шахтар"), Чигринський ("Шахтар"), Русол ("Дніпро"), Ракицький ("Шахтар") - Степаненко ("Шахтар"), Девіч ("Металіст") Вілліан ("Шахтар"), Олійник ("Металіст") - Селезньов ("Дніпро"), Тайсон ("Металіст")

Символічна збірна чемпіонату України 2010/11 (без легіонерів)

П'ятов ("Шахтар") - Бутко ("Волинь"), Чигринський ("Шахтар"), Русол ("Дніпро"), Ракицький ("Шахтар") - Степаненко ("Шахтар"), Коноплянка ("Дніпро"), Картушов ("Зоря"), Олійник ("Металіст") - Селезньов ("Дніпро"), Мілевський ("Динамо")

Зараз ви читаєте новину «"У нас немає швидкісних форвардів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути