Ексклюзиви
четвер, 07 жовтня 2010 12:57

"Свекор сказав, ті гроші пахнуть попелом"

 

Анна, 46 років, громадянка США та Ізраїлю, живе в Нью-Йорку:

- Свекор потрапив у Майданек (концтабір, розташований поблизу Любліна в Польщі. - "Країна") улітку 1942 року. У концтабір забрали його, батьків та двох сестер, найменшій було 12 років. У документах записано, що всіх, окрім свекра, спалили в перший день. Коли радянські війська звільнили в'язнів, 22-річний тато Йонатан не мав двох пальців і був майже сивий. У родини була ювелірна майстерня під Прагою. До концтабору свекор дуже добре вправляв коштовне каміння. Оскільки втратив пальці, працювати ювеліром уже не міг. До 1968 року жив у Празі, потім переїхав до Ізраїлю.


Тато ніколи не розповідав про концтабір і не дозволяв розпитувати. Казав: "Ні діти, ні онуки не мають знати, що там було". Просив ніколи не згадувати про це. Подробиці з життя в таборі дізналися, коли Йонатан збирав документи для компенсації. Залишив папери зі спогадами на столі, а Соломон, мій чоловік, прочитав. Тоді дізналися, що він втратив усіх у концтаборі. Свекруха дала чоловікові ляпаса, кричала: "Як ти посмів лізти туди? Хіба не знаєш, що батько не хоче, аби хтось знав про його безчестя?" У той вечір я вперше і востаннє побачила тата п'яним.


Ми не знаємо, скільки свекор отримав. Повідомлення про грошові перекази надходили в конвертах. 1996 року Йонатану заплатили перші гроші. Сказав, "не витрачатиме їх, бо вони смердять попелом". За тиждень купив нам автомобіль за 8 тисяч доларів. Ще за півроку дав 15 тисяч на ремонт будинку.  Решту, мовляв, зберігає в надійному місці. Гроші заповів свекрусі, вона на 18 років молодша від нього. Але вона теж не каже, скільки залишилося на рахунку. Колись обмовилася, що двом нашим донькам на освіту вистачить. Сусідка з Тель-Авіва, яка була чотири роки в концтаборі Дахау, отримала майже 40 тисяч доларів. У неї там загинули маленький син і чоловік. До компенсації включили виплати за перервану вагітність. Більшість наших знайомих отримували невеликі компенсації. У них виходило близько 10 тисяч доларів.

 

Афганістан хоче відшкодувань від Росії


У березні 2010 року група депутатів із нижньої палати парламенту Афганістану запропонувала, щоб Кремль компенсував країні втрати, завдані вторгненням військ СРСР.


Суму збитків афганські парламентарі поки що не оголошували.


Громадянська війна в Афганістані почалася 27 грудня 1979-го - на територію країни ввійшли радянські війська. Закінчилася в лютому 1989 року. Західні джерела стверджують, що за цей час загинули 1,5 млн афганців.


Франція заплатила 5 мільярдів золотом


Після Франко-Прусської війни 1870-1871 років Франція зобов'язувалася відшкодувати Німеччині збитки і пропонувала частково покрити їх худобою та зброєю. Але канцлер Отто фон Бісмарк наполіг на оплаті золотими франками. Протягом трьох років Франція сплатила Німеччині грошима репарацій на суму 5 млрд. Лише тоді німецькі солдати залишили територію країни. Війну розпочав французький імператор Наполеон ІІІ.

Зараз ви читаєте новину «"Свекор сказав, ті гроші пахнуть попелом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути