четвер, 07 жовтня 2010 13:09

"Прикольно, коли приходять трохи напідпитку"

 

Диму на сцені й у залі Міжнародного центру культури й мистецтв - як після пожежі. Концерт Morcheeba мав розпочатися ще 40 хв. тому. Музиканти привезли в Київ новий альбом Blood Like Lemonade. Записували його "золотим" складом - із вокалісткою Скай Едвардс. Вона повернулася в гурт у лютому, після семирічної перерви.

- Спостерігала за хлопцями, як за колишнім чоловіком і його новою дружиною, - каже співачка. - З одного боку, - цікаво, з другого - не хотілося туди лізти.

Едвардс пішла з гурту 2003 року - через музичні та особистісні суперечки.

- У Києві натрапив на журнал зі статтею про Morcheeba, - розповідає гітарист Росс Ґодфрі. - Йшлося про те, що відколи пішла Скай, нічого вартісного ми не зробили.

- Зараз легко знаходжу спільну мову з хлопцями, тож мені не складно бути єдиною жінкою в колективі, - продовжує Едвардс. - Є якісь нюанси, бо я - жінка, а вони - чоловіки. Але це на людському, а не професійному рівні. До того ж у групі немає лідера. У кожного - своя територія.

За цим принципом і робили останній альбом. Жили в різних містах. Кожен готував свою частину й надсилав її інтернетом решті. Утрьох зібралися насамкінець - довести все до пуття.

 

Аншлагу в залі немає. У буфеті найдешевша випивка - коктейль "Вівальді" з горілки й соку за 19 грн. Більшість п'ють шампанське. Бармен наливає кримський брют, по 30 грн за келих.

Музиканти з'являються на сцені за декілька хвилин. Скай - у червоній сукні.

- Чи подобається вам моє плаття? Сама пошила, серйозно!

Для кожного виступу вона шиє нове вбрання.

За день до концерту Росс Ґодфрі запропонував Скай Едвардс сходити на Бессарабський ринок:

- Купимо м'яса для твого нового вбрання - постібаємося з Леді Ґаґа - натякав на церемонію MTV Music Awards. Леді Ґаґа з'явилася на ній у сукні, чоботах та капелюсі з сирого м'яса.

Через сценічний дим обличчя Едвардс не видно. Та її можна легко впізнати за повільними монотонними рухами.

У залі переважно молодь: від хлопців у костюмах і дівчат на підборах до неформалів у різнокольорових футболках і з дредами.

- Найголовніше, щоб слухачі були веселі, - кажуть перед концертом музиканти. - Прикольно, коли приходять трохи напідпитку. Тоді вони розкуті - танцюють і співають із нами. Гірше, коли покурять маріхуани, - стоять загружені.

Мorcheeba означає "шлях маріхуани". Музиканти кажуть, що це не про них - вони й без того люди веселі. Але поміж піснями Скай питає в зали:

- Чи хтось тут курить маріхуану? - імітує затяжку "косячком". - Хочете трохи? - Публіка знічено мовчить. - То вставайте й танцюйте разом зі мною!

- Музика, - ділиться враженнями після концерту 20-річна Катерина, - така ж, як ефект від "травки", - м'яка, повільна, а оксамитовий голос Скай знімає напруження.

За лаштунками на Скай Едвардс чекає 1,5-річний син Гілі.

Після довгих умовлянь публіки англійці виходять на біс і співають іще 20 хв. Дозволяють охочим піднятися на сцену й танцювати.

Після виступу на центральному вході Міжнародного центру курить хлопець. Питаю, як йому концерт. Від вимовляє по складах:

- Mor - cheeba.

 


Довідка:

Morcheeba - британське тріо. Засноване 1995 року братами Ґодфрі - мультиінструменталістом Россом та діджеєм Полом. Грають тріп-хоп, ритм-н-блюз та рок. Від початку вокалісткою гурту була Скай Едвардс. Із 2003-го вона почала сольну кар'єру. Брати намагалися замінити Скай голосами трьох співачок.

За 15 років випустили сім студійних альбомів та 23 сингли. Останній альбом - Blood Like Lemonade - з'явився в червні цього року.

Зараз ви читаєте новину «"Прикольно, коли приходять трохи напідпитку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути